Hlavní obsah

Profesor, který v anonymech vyhrožoval kolegovi, musí zaplatit 50 tisíc

Brněnský městský soud potrestal pokutou 50 tisíc korun profesora Břetislava Horynu, který vyhrožoval svému kolegovi z katedry v anonymních e-mailech likvidací. Soud tak potvrdil svůj minulý verdikt, který odvolací soud dříve zrušil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Břetislav Horyna odmítá, že by vulgárními e-maily šikanoval svého kolegu.

Článek

Profesor filozofie na brněnské Masarykově univerzitě svou vinu popírá, a patrně se proto odvolá ke Krajskému soudu v Brně. Obviněný rovněž tvrdí, že k vyhrožování kolegovi neměl důvod. Podle něj někdo zkopíroval kód jeho počítače - IP adresu, a tu přidal do výhrůžných e-mailů, aby tak vzniklo podezření, že pisatelem je právě on.

Horyna dostal už před časem u městského soudu za zasílání mailů pokutu 50 tisíc korun. Krajský soud v Brně ji ale následně zrušil a nařídil městskému, aby se případem zabýval znovu a podrobněji. Horyna totiž tvrdí, že e-maily zasílal někdo jiný.

Neumři dříve, než si to s tebou vyřídíme, stálo v dopisech

Dopisy, které měl Horyna posílat, byly prý velmi hrubé. Pisatel se adresátovi, kterým byl jeho kolega z katedry, například posmíval, že mu téměř praskla kýla, což může předznamenávat rakovinu tlustého střeva. Dodal poznámku: "Jen neumři dříve, než si to s tebou vyřídíme".

V dalších vzkazech pak například kolegovi doporučoval, aby asi dal pozor na přechodech pro chodce, raději nechodil ven mezi lidi, protože jej může potkat něco zlého, nechal se zavřít na psychiatrii nebo aby si v MHD nesedal, jelikož na sedačce na něj může být nastražená infikovaná jehla.

Zastánci různých filozofických názorů

Motiv činu se nepodařilo zjistit. Při procesu se zjistilo pouze to, že profesory dělí snad jen rozdílný názor na některá filozofická témata.

Zcela jasno ve věci nemají ani odborníci na výpočetní techniku. Jeden tvrdí, že e-maily zasílal Horyna, druhý ale míní opak. Proti profesorovi není žádný přímý důkaz. Řetězec těch nepřímých ale podle soudu jasně svědčí o jeho vině.

Pro Horynu může verdikt znamenat konec kariéry na Masarykově univerzitě. Už po prvním verdiktu dospělo vedení fakulty k závěru, že již není "dostatečnou morální autoritou" a neumožnilo mu dále přednášet. Situace se může změnit jen tím, že Horyna dosáhne zproštění viny, což se mu zatím nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám