Hlavní obsah

Hradečtí policisté zadrželi narkomany při výrobě pervitinu

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Čtyřiatřicetiletý muž z Královéhradecka a sedmadvacetiletý cizinec, dlouhodobě žijící v Čechách, skončili v policejní cele poté, co je policisté z východočeského Toxi týmu po více než půlročním vyšetřování zadrželi přímo ve chvíli, kdy vařili další várku drogy.

Článek

„Pervitin vyráběli v malé obci na Královéhradecku nebo přímo v krajském městě pervitin, a to z dovážených léků z Polska. Drogu nabízeli za úplatu nebo výměnou za různé zboží dalším odběratelům z východních Čech. Jejich klientelu tvořili většinou dlouholetí uživatelé drog,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Dodala, že mezi zájemci o drogu byl i překupník, který platil zbožím, jež bylo s největší pravděpodobností kradené. Jednalo se hlavně o mobilní telefony, kola a drobnou elektroniku. Zboží vzápětí končilo v zastavárnách.

Od výroby drogy už ani neodcházel

Podle policistů byly role mužů rozdělené. Jeden vyráběl, druhý jezdil zhruba dvakrát do měsíce do Polska nakupovat léky s obsahem pseudoefedrinu, které jim sloužily jako prekurzor k výrobě pervitinu. „Až v závěru našeho prověřování svoje síly při výrobě drogy spojili. Muž, který se zaměřoval hlavně na výrobu, nevycházel v posledních týdnech takřka z domu. Zřejmě jednak ze strachu z odhalení, jednak pro svoji drogovou závislost. I druhý z mužů je, podle zjištění kriminalistů, sám dlouhodobým uživatelem pervitinu,“ doplnila Ježková.

Od března letošního roku mohli zadržení vyrobit drogy za téměř půl miliónu korun. Z výpovědí je zřejmé, že jejich měsíční příjem získaný výrobou drogy činil kolem šedesáti tisíc korun. O zisk se spravedlivě dělili a vydělané peníze používali i na nákup dalších léků.

„Oběma bylo sděleno obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám