Hlavní obsah

Starostku Milotic obvinili ze špatného hospodaření v novojičínské nemocnici

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

První obvinění padlo po roce vyšetřování v kauze špatného hospodaření nemocnice v Novém Jičíně. Podle informací Práva by pro dva hospodářské trestné činy měla být stíhána bývalá zaměstnankyně nemocnice a dnešní starostka Milotic nad Bečvou na Přerovsku Hana Bezděková.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policie o průběhu vyšetřování zatím nechce moc informovat. „Mohu potvrdit, že v souvislosti s novojičínskou nemocnicí je obviněna jedna osoba. Kvůli probíhajícímu trestnímu řízení však nebudeme momentálně sdělovat žádné další podrobnosti,“ uvedl pouze novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Jak se Právu podařilo zjistit, obviněna má být právě Bezděková, která byla v minulosti vedoucí ekonomického oddělení nemocnice a dnes je zaměstnankyní Fakultní nemocnice Olomouc. Ona sama však o obvinění nic neví. „Byla jsem kvůli novojičínské nemocnici jednou podat vysvětlení na policii, ale to už je dávno,“ řekla a dodala, že se ničeho nedopustila.

Audit odhalil pochybení

Trestní oznámení kvůli špatnému hospodaření podala před rokem nemocnice. Při opakovaném auditu za rok 2009 totiž vyplula na povrch řada pochybení, která zvýšila ztrátu z 12 až na 60 miliónů korun. Audit například odhalil nezaplacené staré faktury, přepsaná data splatností některých faktur či vykázané platby za neprovedenou či spíše nenasmlouvanou zdravotní péči.

„Největší problém byl v dohadních položkách. To jsou ty, které nebyly proplaceny, ale měly být zavedeny do systému. Našlo se i nadhodnocení pohledávek vůči zdravotním pojišťovnám,“ poukázal loni na podzim náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM).

Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně je v majetku Moravskoslezského kraje. Ten ji od ledna 2012 kvůli dluhům ve výši zhruba 270 miliónů korun pronajme společnosti Agel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám