Hlavní obsah

Policista nechodil k soudu, za pohrdání ho budou trestat nadřízení

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Před dvěma lety kontroloval policista Karel Bergl řidiče, který byl pod vlivem drog. Muž za to později skončil před soudem, ale líčení muselo být několikrát odročeno, neboť Bergl jako důležitý svědek opakovaně a bez omluvy k jednání nechodil. Teď sám usedl na lavici obžalovaných pro přečin pohrdání soudem, za což mu hrozily dva roky vězení.

Článek

Z jednací síně plzeňského okresního soudu odešel v pátek nakonec nepotrestán,  samosoudce Josef Prach případ postoupil ke  kázeňskému vyřízení v rámci policie.

Podle žalobce Romana Šusťáčka se dvaatřicetiletý policista třikrát v jedné trestní věci nedostavil bez omluvy k hlavnímu líčení, ačkoliv pokaždé převzal předvolánku. V posledních dvou výzvách jej soudce dokonce upozornil na to, že jeho přítomnost u jednání je nezbytná a v případě další absence mu pohrozil postihem.

Série nešťastných náhod

Bergl u soudu řekl, že to z jeho strany nebyl úmysl, nýbrž jakási špatná souhra náhod. „Poprvé jsem zaspal, protože mi nezazvonil budík. Telefonoval jsem na soud, abych se omluvil, ale nikomu jsem se tam nedovolal. V druhém případě jsem měl ten den spoustu práce a úplně jsem zapomněl, že mám jít k soudu," hájil se policista.

"A do třetice to bylo tak, že jsem si napsal upomínku do mobilního telefonu, který se mi ale rozbil. Bylo to v době, kdy jsem se stěhoval a měl všechny své věci v pytlích. Předvolánku jsem tam někde zašantročil,“ vysvětloval soudu příslušník hlídkové služby, který u policie složí už deset let. „Mrzí mě to, jak to dopadlo. Byla to z mé strany hloupost,“ dodal druhým dechem.

Soudce v odůvodnění svého rozhodnutí konstatoval, že obviněný policista sice formálně svým jednáním naplnil znaky skutkové podstaty trestného činu pohrdání soudem, ale na druhé straně v tom neshledal tak vysokou společenskou nebezpečnost. „Přihlédl jsem k tomu, že v jiných trestních věcech se k soudu jako svědek dostavoval. Zohlednil jsem také jeho kladné pracovní hodnocení, ze kterého plyne, že je aktivní nad rámec svých povinností a zaměstnavatel je s ním spokojen,“ uvedl soudce Prach. Verdikt je pravomocný, státní zástupce i obhájce se vzdali práva stížnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám