Hlavní obsah

Operetní pěvec dostal za vraždu souseda definitivně 13 let

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na třináct let do věznice s ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci bývalého člena operetního sboru Národního divadla moravskoslezského Stanislava Žižku (62) za brutální vraždu souseda. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního června, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Stanislav Žižka u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Hrůzný čin se stal po 27. listopadu 2009 v ostravském bytě zavražděného. Žižka tam tehdy souseda uchopil za vlasy a opakovaně hlavou udeřil o madlo sedačky. Způsobil mu rozsáhlé tříštivé zlomeniny lebky a zhmoždění mozku, což vedlo k bezprostřední smrti muže. Mrtvého našli 22. prosince hasiči a policisté, které přivolala sousedka.

Žižka u VS požadoval zproštění obžaloby. Tvrdil, že se vraždy nedopustil. „Jsem nevinen,“ řekl s tím, že se sousedem se znal jen od vidění.

„Zdravili jsme se a občas jsme spolu i mluvili,“ připustil Žižka. Přiznal ale, že v době, kdy byl muž zavražděn, ho v jeho bytě dvakrát navštívil. Poprvé kvůli tomu, že si v divadelním kostýmu zapomněl klíče od bytu a požádal ho o nocleh. Na druhý den mu pak šel poděkovat za přespání.

VS však jeho argumenty neakceptoval. „Vina obžalovaného byla spolehlivě prokázána a to celým komplexem důkazů,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Důvod vraždy se ale podle něj nepodařilo zjistit. „Nabízí se, že šlo o peníze. Žižka v inkriminované době měl prokazatelně finanční problémy a navíc si tehdy na účet uložil deset tisíc korun, jejichž původ nedokázal vysvětlit. A o zavražděném se vědělo, že u sebe vždycky míval větší obnos, řádově tisíce korun. Loupežný motiv se však neprokázal,“ dodal Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám