Hlavní obsah

Strážníci posílají pražské narkomany do parku k Hlavnímu nádraží

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Budeme vás méně kontrolovat, když se přesunete do parku k Hlavnímu nádraží.“ Dopis s touto informací rozdávají strážníci v Praze 1 drogově závislým lidem a snaží se tak tuto komunitu dostat na jedno místo v metropoli. O případu informovala Česká televize.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží v Praze - vstup z Vrchlického sadů

Článek

Přitom Hlavní nádraží je pro velké množství mimopražských vstupní branou do hlavního města. Není proto s podivem, že takové řešení se nelíbí ani Českým drahám, ani firmě, která provádí rekonstrukci nádraží.

"Pokud se přesunete z Václavského náměstí do prostoru, který jsme pro vás k setkávání s ostatními drogově závislými vybrali, bude to pro vás mít význam především v daleko menším počtu zákonných kontrol strážníků a policistů včetně odpovídající zákonné represe," píše se v dopise, který strážníci rozdávají narkomanům. Na zadní straně je vyznačena mapa s místem, které leží vedle budovy hlavního nádraží.

My jsme vlastně ulehčili Václavskému náměstí na úkor téhle loučky.
Miroslav Stejskal

Podle ředitele Městské policie Prahy 1 Miroslava Stejskala předtím narkomani sedávali a aplikovali si drogu na Václavském náměstí, kde po nich zůstávaly jehly. "My jsme vlastně ulehčili tomuto místu na úkor téhle loučky," řekl Stejskal. Podle strážníků je místo vhodné i proto, že zde není bytová zástavba.

"Ten přesun sám o sobě nevyřeší nic, pokud to nepůjde ruku v ruce s řešením, jako jsou třeba aplikační místnosti, kde lidé mohou užít drogu pod dozorem lékaře," upozornil drogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Denně sto tisíc cestujících

Podle ČT se nesouhlas veřejnosti se záměrem městské policie projevil už v únoru, kdy strážníci začali tyto dopisy rozdávat. Ohradila se proti němu jak společnost Grandi Stazioni, která budovu nádraží opravuje, tak České dráhy.

"Denně hlavním nádražím projde až 100 000 cestujících a rozhodně není dobře, že jsou po opuštění nádraží konfrontováni s něčím takovým," uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Reklama

Výběr článků

Načítám