Hlavní obsah

Squatteři z Albertova přestupek nespáchali, zůstanou bez trestu

Skupina 15 squatterů, která předloni obsadila dům na pražském Albertově, nebude nijak potrestána. Úředníci Prahy 2 rozhodli, že jejich čin nebyl ani přestupkem. Informovala o tom v pondělí Česká televize. Prvoinstanční soud jim přitom udělil podmíněné tresty a obecně prospěšné práce. Odvolací soud ale poté verdikt zrušil a případ postoupil právě Praze 2 s podezřením na spáchání přestupku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Squatteři vnikli do objektu bývalých lázní na rohu ulic Apolinářská a Na Slupi v září 2009. V budově strávili noc, pak je zadržela a vyvedla policie. Squatteři chtěli happeningem upozornit na špatný stav budovy.

Úředníci městské části Praha 2 nyní došli k závěru, že se žádný prohřešek nestal. "Míra zásahu, když vlastník objekt programově nevyužívá, je skutečně nízká. Navíc je třeba přihlédnout k tomu, že ta akce, což konstatoval i Městský soud v Praze, byla skutečně happeningového, demonstrativního charakteru," řekl ČT vedoucí oddělení přestupků Prahy 2 Ondřej Jícha.

Squatteři jsou s rozhodnutím spokojeni. "Jsme rozhodně velmi rádi, ale tenhle výsledek se dal čekat. Chtěli jsme upozornit na stav budovy, která je dlouhodobě chátrající a která je v městské památkové rezervaci, takže by o ní mělo být náležitě postaráno," řekla squatterka Lenka Kužvartová.

Akce squatterů se minula účinkem, špatný stav budovy se od té doby nezměnil. Vlastník pouze nechal zazdít všechna okna.

Reklama

Výběr článků

Načítám