Hlavní obsah

Policie obvinila exprimátora Liberce kvůli převodům nemovitostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Detektivové protikorupční policie zahájili trestní stíhání proti třem členům bývalého vedení libereckého magistrátu. Mezi obviněnými je také bývalý primátor města Jiří Kittner. Obvinění podle kriminalistů převedli na třetí osoby městské nemovitosti pod jejich tržní hodnotou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS)

Článek

Tím měli způsobit městu škodu přesahující 17 miliónů korun. V rozporu se zákonem se měli obvinění chovat v letech 2003 až 2006.

„Prostřednictvím společnosti stoprocentně vlastněné městem měli na třetí osoby převést nemovitosti města pod jejich tržní hodnotou a tím způsobit škodu městu a společnosti Sportovní areál Ještěd ve výši asi 17,7 miliónů korun,“ řekl mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Převedení majetku mělo být předem dohodnuto. „Návrhy na majetkoprávní operace měly obviněné osoby předkládat zastupitelům města ke schválení za takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší než tržní. Před hlasováním zastupitelstva města své návrhy obviněné osoby odůvodňovaly nepravdivými účely využití nemovitostí a dále zamlčovaly podstatné okolnosti, v úmyslu opatřit třetím osobám neoprávněný prospěch,“ doplnil mluvčí.

Trestní oznámení podalo občanské sdružení Čmelák, jehož předsedou je v dubnu odvolaný liberecký primátor Jan Korytář ze sdružení Změna pro Liberec. "Šlo hlavně o kšefty s městskými pozemky, které se různě rozprodávaly," řekl Korytář a dodal, že dalšími obviněnými jsou zřejmě bývalý liberecký zastupitel Jiří Zeronik a někdejší primátorův náměstek Pavel Krenk (oba ODS).

Foto: Barbora Silná, Právo

Liberecký primátor Jan Korytář (ZL) přijímá primátorský řetěz od svého předchůdce Jiřího Kittnera (ODS).

Všichni obvinění jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele, dva z nich dále kvůli podvodu a třetí pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vyšetřováni jsou na svobodě.

Bývalý primátor Kittner stál v čele krajského města od roku 1999 do roku 2010. Po loňských komunálních volbách ODS ve vedení Liberce skončila a odešla do opozice. Kittner je členem městského zastupitelstva. Začátkem letošního září byl také zvolen do představenstva Krajské nemocnice Liberec, akciové společnosti vlastněné krajem a městem, kam současně nastoupil jako ekonomický ředitel.

Obvinění v kauze převodů městských nemovitostí není prvním, které si bývalý primátor vyslechl. Společně s dalšími 22 libereckými zastupiteli byl v roce 2008 obviněn z porušování pravidel při správě cizího majetku za hlasování pro prodej dvou městských pozemků v liberecké části Doubí bez výběrového řízení. Odhlasovali jej v dubnu 2007. Před soud se nakonec kauza nedostala. Soudce letos na jaře stíhání během předběžného projednání obžaloby zastavil, protože znaky trestného činu neshledal.

Reklama

Výběr článků

Načítám