Hlavní obsah

Lékaře podezřelého ze zneužívání pacientek zprostil soud obžaloby

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalého lékaře dětského oddělení litoměřické nemocnice Ivana Drnka, který čelil podezření, že zneužíval mladé pacientky, zprostil v pátek litoměřický soud obžaloby. Před čtyřmi roky mu přitom uložil nepodmíněný trest ve výši dva a půl roku a zákaz činnosti na pět let.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Odsouzený lékař Ivan Drnek od zahájení procesu veškerou vinu popíral.

Článek

Toto rozhodnutí však v červnu 2008 krajský soud zrušil, když výpovědi údajně zneužitých dívek označil za nevěrohodné, a vrátil soudu prvního stupně k doplnění důkazů.

Ty podle soudkyně Jany Márové nepřinesly do případu nic nového, proto Drnek vyvázl bez trestu. Hodně mu pomohla zpráva soudního znalce, který posuzoval Drnkovu osobnost. Podle znalce netrpí Drnek žádnou deviací a není pedofil. Jeho chování vůči pacientkám nemělo prý sexuální podtext, a je proto nepravděpodobné, že by Drnek mohl své činy opakovat.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Drnka zastupoval advokát Tomáš Sokol

Obžaloba Drnka vinila, že jako lékař dětského oddělení obtěžoval v letech 2004 a 2005 devět hospitalizovaných dívek, přičemž třem z nich nebylo tehdy 15 let.

Lékař nařčení odmítá

Poškozené vypověděly, že při měření tlaku si prý lékař pokládal jejich ruku do svého klína. Při masážích zad pak některým z nich údajně strkal svůj ztopořený penis do jejich rukou, volně položených na masážním lůžku. Jednu dívku prý před masáží uspal. Když se probudila, byla údajně zcela nahá.

Drnek, který již v litoměřické nemocnici nepracuje, veškerá nařčení odmítá. Přiznal se jen k pohlavnímu styku se šestnáctiletou pacientkou, ke kterému prý došlo po vzájemné dohodě.

Drnek nebyl rozsudku přítomen. Zastupoval ho advokát Tomáš Sokol, který si vzal čas na případné odvolání vůči verdiktu soudu. Státní zástupkyně se odvolala na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám