Hlavní obsah

Návštěvníky lesoparku v Příbrami vyděsila krajta královská

Návštěvníky příbramského lesoparku na Baníku ve čtvrtek vyděsila krajta královská, která se vyhřívala na příjezdové cestě. Exotického hada odchytili strážníci a předali ho pracovníkům stanice pro zraněné živočichy ve Voticích.

Foto: Profimedia.cz

Krajta královská

Článek

Plaz byl podle Milana Fáry z příbramské městské policie přibližně metr dlouhý. Po telefonické konzultaci s pracovníkem zverimexu strážnici zjistili, že jde o krajtu královskou. Tento druh není jedovatý. Je pravděpodobné, že se ztratil některému chovateli.

Podobné případy strážníci řešili i v minulosti. Před pěti lety například krajta vyděsila ženu se psem v chatové oblasti Žloukovice na Berounsku. V Karlových Varech letos dokonce manželé našli po návratu ze svatební cesty metrovou krajtu v záchodové míse. Had se ztratil majiteli ze sousedství.

Krajty královské v přírodě obývají západní Afriku do Senegalu po sever Angoly na jihu, směrem k západu přes Zair do Súdánu a Ugandy. Jejich výskyt je pravděpodobně nejhojnější v deštných pralesích v oblasti od Ghany po Kamerun. Hadi jsou plaší a většinou se tisknou jeden k druhému. Ve volné přírodě k úkrytu využívají dutiny, větve a kořeny spadlých stromů.

Reklama

Výběr článků

Načítám