Hlavní obsah

Soud se zastal studenta vyhozeného za malbu hákového kříže

Právo, Petr Kozelka
Brno

Vyloučení z vysokoškolského studia je závažným zásahem do práv jednotlivce. Proto je třeba, aby student v rámci správního řízení v plném rozsahu věděl, co je mu vlastně kladeno za vinu, a mohl se tak adekvátně bránit.

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) tak odůvodnil svůj verdikt v případě studenta brněnské JAMU Robina Kvapila, kterého škola vyloučila za to, že na fasádu kolejí namaloval hanlivé obrazy, mimo jiné i hákový kříž. Vyloučení ze školy zrušil Krajský soud v Brně a NSS nyní zamítl kasační stížnost JAMU, jak Právu potvrdila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Kvapil v listopadu 2007 pomaloval zeď koleje Astorka v Novobranské ulici v Brně „sprostými obrazy“, jak konstatovala škola. Mimo jiné se na zdi objevila postava s bublinou „Žide! Zmiz! Smrdíš!“ a motiv hákového kříže. Kvapil hned druhý den všechno smazal a pak tvrdil, že tak chtěl upozornit na připravovanou premiéru své inscenace Heil hou! Současně se také dušoval, že není příznivcem neonacistické ideologie, naopak prý vždy zastával antifašistické postoje.

Vyloučen za disciplinární přestupek

Škola Kvapila vyloučila za spáchání disciplinárního přestupku podle zákona o vysokých školách. Konkrétním důvodem byla úmyslná škoda na majetku a hanobení národa namalovanými kresbami. Škola teď musí důkladněji posoudit, zda došlo k hanobení národa. Rozhodnutí o vyloučení studenta není podle NSS v tomto směru dostatečně odůvodněné, jasnou odpověď nedal ani znalecký posudek.

„Bylo třeba se v odůvodnění rozhodnutí zabývat tím, zda a jak případně působí jednotlivé vyobrazené segmenty vzájemně a jaké je jejich celkové vyznění. Teprve poté, kdy škola přesvědčivě zdůvodní, že žalobce předmětným jednáním skutečně národ hanobil, je možné vzhledem ke konkrétním okolnostem případu hodnotit dosažený stupeň společenské nebezpečnosti. A to i s ohledem na studentovy veřejně deklarované protinacistické postoje,“ uvedl soudce David Hipšr.

„Soud rozhodně nepopírá, že nápis „Žide! Zmiz! Smrdíš!“ sám o sobě nepochybně národ hanobí a právě nápisy obdobného druhu byly v minulosti předzvěstí nejhorších zločinů proti lidskosti, které kdy byly spáchány. Současně je však třeba brát v úvahu všechny okolnosti konkrétního případu,“ dodala mluvčí Dostálová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám