Hlavní obsah

Násilník z Nového Bydžova dostal znovu desetiletý trest

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

S desetiletým trestem vězení odešel ve čtvrtek ze soudní síně královéhradeckého krajského soudu čtyřiatřicetiletý Jindřich Volf z Nového Bydžova. Podle rozsudku spáchal od listopadu 2009 do loňského listopadu několik trestných činů, mezi kterými bylo i znásilnění.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jindřich Volf se radí se svým advokátem Miroslavem Hofmannem.

Článek

Několikrát trestaný Volf byl takto potrestán už v květnu, ale po odvolání Vrchní soud v Praze verdikt zrušil a doporučil hradeckému soudu, aby doplnil důkazy. Zejména se měl pokusit vyslechnout znásilněnou jedenadvacetiletou dívku, která vypovídala jen v přípravném řízení. Výslech děvčete ale důrazně nedoporučila její ošetřující lékařka.

„Stav pacientky se lepší, ale příznaky posttraumatické stresové poruchy, kterou utrpěla, nadále přetrvávají. Výslech před soudem by byl proti jejím zájmům,“ uvedla a soud se rozhodl to respektovat.

Znám se s ní, někdy jsme v partě společně kouřili marihuanu. Má takové volnější mravy.
Jindřich Volf

Podle znění verdiktu Volf loni v listopadu zatáhl svou oběť do telefonní budky, kde ji nejprve osahával na prsou a stehnech a pak jí přikázal, aby ho uspokojila rukou a ústy, což dívka ze strachu učinila. Jak řekl předseda senátu Jiří Vacek, obžalovaný se činu dopustil v době, kdy byl v podmínce za předchozí násilný trestný čin.

Volf se ale hájil, že s ním šla dívka dobrovolně. „Neužil jsem proti ní žádné násilí. Znám se s ní, někdy jsme v partě společně kouřili marihuanu. Má takové volnější mravy,“ tvrdil soudcům.

Pochybností ve výpovědi poškozené dívky je podle mého názoru několik.
obhájce

Zevrubně pojal svou závěrečnou řeč Volfův obhájce Miroslav Hofmann. Případ přirovnal ke kauze bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna, který nedávno čelil podezření ze stejného skutku, ale nakonec bylo jeho trestní stíhání zastaveno jen kvůli tomu, že korunní svědkyně se ukázala jako nedůvěryhodná.

„Téměř dva tisíce let stará zásada římského práva in dubio pro reo, podle níž je lépe v pochybnostech o vině propustit viníka než potrestat nevinného, se používá i u nás. Pochybností ve výpovědi poškozené dívky je podle mého názoru několik,“ prohlásil Hofmann a navrhl v případě znásilnění Volfa zprostit viny.

Výpověď dívky je věrohodná

Soudce Vacek to v odůvodnění rozsudku odmítl. „To je jiná situace, protože v našem případě znalci jednoznačně označili výpověď poškozené za věrohodnou,“ konstatoval. Verdikt opět není v právní moci, protože Volf se okamžitě odvolal. Státní zástupce Milan Šimek se práva na odvolání vzdal.

Volfův skutek byl poslední kapkou, jíž přetekla trpělivost lidí v Novém Bydžově. Ve městě se po něm rozběhla petiční akce, která některé místní Romy obvinila z pokračujících krádeží a násilností. Petici podepsala zhruba polovina obyvatel a bydžovský starosta Pavel Louda (ODS) zveřejnil na městském webu prohlášení, kritizující chování romské komunity. Město najalo bezpečnostní agenturu a posílilo městskou policii.

Události přitáhly pozornost nacionalistů, kteří v březnu na bydžovském náměstí uspořádali mítink a poté pochodovali ulicemi. Přijeli také jejich odpůrci a akce se odehrála pod masivním policejním dohledem.

Reklama

Výběr článků

Načítám