Hlavní obsah

Ústavní soud řešil surové týrání těhotné ženy, muž si odpyká 18 let

Brno

Ústavní soud řešil stížnost Rastislava Dunky, který byl odsouzen za brutální týrání své těhotné přítelkyně. Předchozí soudy mu vyměřily 18 let a ústavní soud neshledal, že by soudy v rozhodování pochybily.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rastislav Dunka byl v pondělí u hlavního líčení spoután nejenom na rukou ale i na nohou.

Článek

Třicetiletý Slovák na svou přítelkyni, která byla v pokročilém stádiu těhotenství, zaútočil podle soudu dvakrát v březnu a v dubnu loňského roku. V prvním případě ženu bil do obličeje a po celém těle, nutil ji koupat se ve vaně v ledové vodě, potápěl jí hlavu pod vodu na delší dobu tak, že ztrácela vědomí. Nakonec ji zbil botou tak, že utrpěla otřes mozku a celou řadu zhmožděnin.

„Donutil ji spolknout chuchvalec vlasů a zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru srdce,“ popsala obžaloba. Když ztratila vědomí, přivolal jí pomoc a žena skončila poprvé v nemocnici, kde ležela čtyři dny s otřesem mozku a mnohočetnými hematomy.

Ve druhém případě, který se odehrál o měsíc později, už ale pachatel podle soudu zaútočil s cílem ženu zabít. „V průběhu útoku jí řekl, že tentokrát ji zabije a že mu těch patnáct let, co si za to odsedí, stojí,“ konstatovala soudkyně.

Ženě nejprve vyrazil zub. Následně ji sprchoval ledovou vodou a přitom ji donutil vypít půl litru šamponu na vlasy a sníst kus mýdla. Zároveň nutil svého 16letého bratra, aby měl se ženou pohlavní styk. Pak byla žena podrobena dalšímu surovému násilí, které vyvrcholilo zasazením dvou bodných ran do zad.

Ženu od smrti dělily minuty

„Obě rány mohly být smrtelné, a pokud by byly hlubší, zasáhly by míchu a srdce,“ konstatoval soudní znalec z oboru soudního lékařství. Když se žena v 17. týdnu těhotenství dostala do péče lékařů, dělily ji od smrti pouze minuty. Podstoupila několik operací a trvalé následky si ponese patrně celý život.

Dunka u soudu tvrdil, že žena si vše vymyslela a soudy vycházely jen z její výpovědi.

Podle Ústavního soudu ale Dunka jen opakuje svou obhajobu, s níž se už vypořádaly nižší soudy. "Nelze přitom souhlasit s jeho tvrzením, že výpověď poškozené je osamocená a rozporná s výpověďmi ostatních svědků. Soudy vycházely například i ze znaleckého posudku z oboru zdravotnictví, z výsledků ohledání místa činu a z dalších důkazních pramenů," uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Podle znalců je u Dunky možnost nápravy prakticky vyloučená, označili ho za primitivního a agresivního.

Dunka je recidivistou. Na Slovensku, odkud se do Česka přestěhoval v roce 2008, byl pětkrát soudně trestán. Po předloňském zatčení Dunka policistům uprchl, přestože ho připoutali k ústřednímu topení. Brzy ho ale znovu zadrželi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám