Hlavní obsah

Soud dál rozplétá případ spáleného těla novorozence

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Případ mrtvého novorozence pokračoval ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové. Trestní senát vyslýchal svědky, kteří hovořili o tom, jak poznali obžalovanou, a také soudní znalce.

Článek

Pětatřicetiletá Renata K. z Pardubicka, která čelí obžalobě z vraždy svého novorozeného dítěte, se hlavního líčení nezúčastňuje. Její bývalý známý vypověděl, že s Renatou se seznámil prostřednictvím internetu, měl s ní pohlavní styk, ale jak prohlásil, rozhodně by ji nenazval svou přítelkyní.

„Dostal jsem od ní SMS, v níž mi oznámila, že je v jiném stavu, a chtěla peníze na potrat. Po nějakém čase mi sdělila, že je vše vyřešeno,“ řekl soudu. Ženu označil za nespolehlivou a záhadnou. „Hodně si vymýšlela,“ prohlásil.

Hospitalizace na psychiatrii

Znalkyně z oboru psychiatrie Vanda Valentová uvedla, že Renata K. byla už v mládí hospitalizována na psychiatrii, přičemž její léčba byla ukončena zhruba po pěti letech. Poté se vdala, měla dvě děti a dobře se o ně starala. Zdravotní potíže se jí zřejmě vrátily s koncem jejího manželství. Stopy na jejím duševním stavu pravděpodobně zanechala i událost z roku 1996, kdy prodělala nedobrovolný potrat a v zaměstnání se dočkala pomluv ve smyslu, že neumí ani donosit dítě.

„Z práce kvůli tomu odešla. Já si nemyslím, že v projednávaném případu myslela na vraždu, spíše předpokládala, že dítě odloží,“ uvedla Valentová. Podle jejího nálezu měla obžalovaná v době skutku ovládací schopnosti snížené podstatně, zatímco rozpoznávací schopnosti pouze lehce.

Mohla jednat zkratkovitě

Martin Procházka jako člen týmu, jenž zpracovával na obžalovanou ústavní lékařský posudek, připustil, že při překotném porodu může žena reagovat zkratkovitě. Odmítl ale, že by žena mohla nosit mrtvý plod deset dní bez následků na jejím zdravotním stavu. Obžalovaná totiž již dříve vypověděla, že deset dní před osudnou událostí přestala cítit pohyby a měla za to, že se narodí mrtvé dítě.

Podle obžaloby žena svou graviditu tajila a loni v červnu bez jakékoli přípravy porodila chlapečka do záchodové mísy. Minimálně 10 minut ho nechala bez pomoci, pak dítě vytáhla a přesvědčila se, že nejeví známky života.

Zabalila je do své mikiny, uklidila všechny stopy porodu, tělo ukryla v úložném prostoru postele a po dvou dnech je na Náchodsku v chalupě svého přítele tajně spálila v krbu. Ostatky a popel zahrabala do kompostu na zahradě. Soud by měl skončit v pátek vynesením rozsudku, v případě prokázání viny ženě hrozí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám