Hlavní obsah

Statisíce korun z prodeje obecních pozemků skončily v kapse starosty

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalý starosta Lisova na jižním Plzeňsku David Friedrich (nez.) před dvěma lety rozprodal za zády zastupitelů obecní pozemky a peníze si nechal. V jeho kapse skončily stovky tisíc korun, které použil pro vlastní potřebu. Definitivní tečku za celou kauzou udělal nyní sám Friedrich, který přijal trest uložený soudem mimo hlavní líčení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Obžalovaného jsem uznal vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěry. Za to jsem mu uložil trest odnětí svobody v délce dvanácti měsíců s podmíněným odkladem na tři roky,“ řekl Právu soudce David Protiva, který rozhodoval od stolu trestním příkazem.

To trestní řád umožňuje v případech, kdy byl skutkový stav spolehlivě zjištěn opatřenými důkazy. „Rozhodnutí je pravomocné,“ dodal Protiva.

Friedricha vyšetřovala protikorupční policie od loňského roku. „Jednalo se o obecní pozemky o celkové rozloze v řádech několika hektarů, které bývalý starosta prodal bez souhlasu zastupitelstva. Do obecní kasy z toho nepřišla ani koruna,“ řekl Právu zastupitel obce Jiří Mouček.

Obec přišla o více než půl miliónu

Obec, která hospodaří s ročním rozpočtem necelých 1,5 miliónu korun, tak přišla o více než půl miliónu. Navíc policie při vyšetřování zjistila, že exstarosta se ještě pokusil prodat na vlastní triko další obecní parcely, ale to mu nevyšlo.

Ačkoliv exstarosta trest soudu přijal, v rozhovoru s Právem už dříve prohlásil, že nic špatného neprovedl. „Pozemky jsem prodal, ale souhlas zastupitelů jsem neměl bohužel potvrzený na papíře. Ale všichni o tom věděli. Peníze jsem od kupců nedostal. Byl jsem s nimi domluvený na zaplacení, ale termín se pořád posouval," uvedl Friedrich a pokračoval: „Mezitím jsem složil funkci, dlouho se nic nedělo. Nikdo nic nechtěl, tak jsem si myslel, že už je všechno v pořádku. No a po roce a půl přišli s touhle verzí, že já jsme ten lump,“ prohlásil Friedrich. Ten starostoval v obci tři a půl roku a předloni sám odstoupil z funkce.

Pozemky chtějí získat zpět

Nové vedení obce se nyní snaží nelegitimní prodej pozemků zpochybnit a získat je zpět. „Už jsme k soudu podali návrh na zneplatnění kupních smluv,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Slepička. Jde o pozemky, které Friedrich prodal místnímu podnikateli.

Situace v obci je kvůli této aféře dost napjatá. Ještě zhoustla minulý měsíc, kdy neznámý žhář založil požár v objektu místního obecního úřadu. „Dovnitř se dostal po vypáčení vchodových dveří. V místnosti, kde je úřadovna s veškerým vybavením, rozlil po zemi hořlavinu a zapálil ji,“ řekl Právu policista Josef Aubrecht. Obec škodu vyčíslila na půl miliónu korun. Co bylo motivem činu žháře, zatím není jasné.

„Může to být pomsta nebo výstraha. Netuším,“ řekl starosta Lisova Jaroslav Šebesta. Po žháři policie dál bezvýsledně pátrá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám