Hlavní obsah

Za brutální týrání kojence dostal muž deset let vězení

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Rozum zůstával stát a krev tuhla v žilách. Tak brutální bylo popisování skutků, kterých se dopouštěl na svém čtyřměsíčním synkovi jednatřicetiletý Richard Prokeš. Toho krajský soud v Brně poslal za týrání svěřené osoby a ublížení na zdraví na deset let do vězení se zvýšenou ostrahou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Odsouzený Richard Prokeš

Článek

Muž chlapečka vážícího necelé dvě a půl kila nejenže bil silně přes zadek, ale bral ho i za nožičky a nechal viset hlavou dolů tak dlouho, až chlapeček přestal plakat, nebo mu pouštěl při pláči na hlavičku studenou vodu.

Také jej plačícího prakticky přidusil, když jej zvedal pouze za krk, aniž by tělíčko jakkoli podpořil či chránil proti možnému zranění krční nebo bederní páteře. Svévolně mu také vytahoval krmící sondu zavedenou do žaludku.

Těmito praktikami podle soudu zřejmě chtěl muž dokázat, že jedině on ví, jak se k dítěti chovat a jak jej vychovávat a připravovat na život. Brutální zacházení s kojencem mělo nakonec za následek mnohačetná zranění, na která přišli lékaři poté, co hošíka s vysokou teplotou převezli do nemocnice se zlomenou ručičkou. Ukázalo se, že má i po surovém tlaku na hrudník zlomených pět žeber, poškozený hrudník a plíce.

Od narození bojuje o život

Chlapeček přitom už od narození zápasí o holé přežití. Na svět přišel jako nedonošený s porodní váhou pouze jeden kilogram. Teprve když dosáhl hmotnosti dvou kilogramů, propustili ho i s poučenou matkou domů s tím, že musí být stále ještě ochráněn před okolním světem kvůli možné infekci. Také musel být dokrmován sondou nosem zavedenou do žaludku. Tu mu také otec svévolně vytahoval a synovi tak hrozilo podle soudu prakticky vyhladovění.

Muž tvrdí, že je nevinen, kdo syna týral, neví, ale vinu připisuje rodině družky, která prý usilovala o to, aby jej oddělila od matky dítěte. Týrání se odehrávalo loni od půli srpna do října. Chlapec je zdravotně v současnosti již v pořádku a je v dětském domově v Jihlavě. Odsouzený, kterému hrozila až horní hranice dvanácti let, si ponechal lhůtu na odvolání.

V jeho neprospěch však svědčily výpovědi i znalecké posudky. Podle nich má lživou a panovačnou povahu a snaží se vystupovat jako dominantní osobnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám