Hlavní obsah

Policie prošetřuje hlavního hygienika Víta, hrozí mu až deset let

• Aktualizováno

Policisté začali prošetřovat hlavního hygienika Michaela Víta. Mají podezření, že se mohl dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele. Případ se vztahuje k zakázce v hodnotě několika miliónů korun, kterou měl Vít zadat manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví. To vše bez výběrového řízení. V úterý o tom informoval obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít na pondělní tiskové konferenci.

Článek

"Policie zahájila ve věci úkony trestního řízení," uvedl Bláha. Případ vyšetřuje na základě trestního oznámení, které na hlavního hygienika na jaře podala organizace Transparency International. V případě prokázání viny by Vítovi hrozilo až desetileté vězení.

Vladan Brož z Transparency International v dubnu uvedl, že organizace získala dokumenty, které "opodstatňují důvodné obavy z toho, že pan doktor Vít, případně i další osoby, spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele". Listiny se týkají poptávkového řízení na strategické poradenství pro ministerstvo zdravotnictví. TI podle Brože zjistila, že se poptávkové řízení zřejmě vůbec nekonalo.

Konzultace za milióny

Hlavní hygienik si údajně najal externího poradce Otakara Vychodila. Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, vydělal do roku 2009 celkem asi 2,5 miliónu korun. Na stejnou práci má přitom hlavní hygienik na ministerstvu zvláštní odbor.

V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová. Televize Nova později uvedla, že si Vychodil díky Vítovi zřejmě přišel až na téměř čtyři milióny korun.

Vít prý na spolupráci nic zlého nevidí. "Stejně jako je to běžné u soukromých subjektů, i jednotlivé úřady ve státní správě využívají v oblasti poradenství externích subjektů," řekl dříve serveru Týden.

Nynější vyšetřování Vít nekomentoval a nezvedal telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám