Hlavní obsah

Válka policejních špiček: zlínští šéfové podali trestní oznámení na Lessyho

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček
Praha

Ředitel zlínské krajské policejní správy Bedřich Koutný a jeho náměstek Jaroslav Vaněk v pondělí podle zjištění Práva osobně dorazili do pražské centrály Inspekce Policie ČR, aby tam podali trestní oznámení na policejního prezidenta Petra Lessyho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Článek

Reagovali tak na prohlášení prvního muže české policie z minulého týdne, kdy Lessy Právu řekl, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie a pozdějšího náměstka jihomoravské krajské správy Vaňka.

„Mohu potvrdit, že jsme dnes obdrželi trestní oznámení od pana Koutného i pana Vaňka, nicméně vzhledem k probíhajícímu šetření vám nemohu sdělit, čeho a koho se týkají,“ řekla v pondělí Právu mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

Na otázku, pro jaký trestný čin dotyční oznámení podali, odmítla odpovědět. Oba jmenovaní v reakci na ostrá Lessyho slova už minulý týden naznačovali, že se proti jeho nařčením budou bránit. Vaněk se k tomu ale v pondělí nechtěl vyjadřovat a Koutný nebral telefon.

Postup pana Lessyho je těžko pochopitelný a ještě hůře obhajitelný
Petr Nečas, premiér ČR

Nicméně pracovníci inspekce si oba policejní šéfy dle zjištění Práva hned na místě vyslechli a nyní šetří, zda se Lessy svými výroky na jejich adresu mohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby či pomluvy.

Vaňka rozlítila především tvrzení policejního prezidenta o tom, že ho Setvák kryl a že mu za to po odchodu z inspekce sehnal „teplý flek“ u jihomoravské policie.

Jiní už by byli propuštěni, tvrdí Lessy

„Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru,“ řekl na Vaňkovu adresu minulý týden Právu Lessy.

Zároveň doplnil, že už Vaňka při osobním setkání vyzval k rezignaci a že se zasadí o jeho odvolání z funkce. V této souvislosti podotkl, že svého náměstka „velmi kryje“ zlínský krajský ředitel Koutný, který k tomu podle Lessyho využívá všechny prostředky.

Vaněk i Koutný všechna Lessyho tvrzení rázně odmítli s tím, že na ně cíleně útočí už několik měsíců.

Nečas: Je to neobhajitelné

Lessyho pak za jeho prohlášení minulý týden v rozhovoru pro Právo tvrdě kritizoval ministr vnitra Jan Kubice, podle kterého je takové chování neslučitelné s funkcí policejního prezidenta. V této souvislosti Kubice konstatoval, že Lessy tím nakročil na cestu k rezignaci. Zároveň už minulý týden předal inspekci podnět k prošetření Lessyho výroků. Avšak i sama inspekce podle jejího pověřeného ředitele Dušana Brunclíka celou věc šetří, a to kvůli možnému úniku informací ze samotné kauzy brněnského policejního gangu.

Ministr vnitra přitom není sám, kdo Lessyho otevřeně kritizuje, po stínovém šéfovi resortu vnitra za ČSSD Jeronýmu Tejcovi se totiž obdobně vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS).

„Postup pana Lessyho je těžko pochopitelný a ještě hůře obhajitelný,“ vzkázal Právu šéf kabinetu přes mluvčího vlády Jakuba Stadlera s tím, že kvůli přestřelce policejních špiček by se měl v nejbližší době sejít na uzavřeném jednání sněmovní branněbezpečnostní výbor.

Jeho předseda za ČSSD František Bublan ale v této souvislosti v pondělí  uvedl, že žádné konkrétní datum takového jednání zatím stanoveno nebylo.

Reklama

Související témata:

Související články

České policejní špičky spolu válčí

Policejní prezident Petr Lessy se v úterý v rozhovoru pro Právo pustil do ostré kritiky náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka (48). Dokonce ho prý...

Výběr článků

Načítám