Hlavní obsah

Za přepadení desítek bank a pošt dostal muž deset let vězení

Právo, Svatava Hernandezová
Plzeň

Na deset let za mříže poslal v pondělí Krajský soud v Plzni jednatřicetiletého Václava Urbana ze Sušice za desítky loupežných přepadení bankovních poboček a pošt téměř po celé republice. Soud ho uznal vinným ve 44 případech ze žalovaných 46 loupeží. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Václav Urban v soudní síni

Článek

Od května se plzeňský soud zabýval jedním z nejrozsáhlejších případů loupeží. Během 21 jednacích dnů bylo vyslechnuto 60 svědků a spis čítal více než šest tisíc stran.

Urban se trestného jednání dopouštěl více než tři roky, kdy byl konečně dopaden. Urbanovi kladla obžaloba za vinu celkem 46 loupeží, z nichž dvou ho soud pro nedostatek důkazů zprostil. Způsobil tak škodu ve výši více než 6,5 miliónu korun, za což mu hrozil až 15letý trest.

Jeho osobnost má rysy narcistické, řídí se jen vlastními potřebami
předsedkyně senátu Iveta Zítková

Urban, který má jen základní vzdělání, se přiznal, že začal loupit v roce 2007, policie ho dopadla po posledním přepadení v bance na Klatovské třídě v Plzni v březnu 2010. Vedle finanční škody způsobil 14 pracovnicím peněžních ústavů posttraumatickou poruchu, s níž mají dosud zdravotní problémy.

Při útocích se obvykle maskoval kuklami, parukou, brýlemi, v Plzni si dokonce omotal tvář obinadlem. Všechna přepadení provedl za plného provozu, přičemž ohrožoval pracovnice za přepážkami plynovou pistolí nebo nožem. Využíval i momentu překvapení, kdy mnohdy přepážku s rozběhem přeskakoval.

Podle znalců spouštěčem jeho trestného jednání byla špatná finanční situace rodiny. „Jak vyplynulo najevo, v další trestné činnosti ho povzbuzovaly i zprávy z médií, že nebyl dopaden, viděl se v televizi, což mu dodávalo sebedůvěry a sebevědomí. Znalci se také shodli, že má vysoké IQ, a je schopen ovládat i rozpoznat své jednání, jeho osobnost má rysy narcistické, řídí se jen vlastními potřebami, je egocentrický a jeho jednání je promyšlené a motiv je výlučně zištný,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Iveta Zítková.

„Soud je přesvědčen, že kdyby nebyl zadržen, páchal by dál trestnou činnost cíleně a promyšleně, proto mu také uložil desetiletý trest,“ dodala Zítková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám