Hlavní obsah

Protiromské protesty tlumily největší policejní manévry za poslední tři roky

Ústí nad Labem

Sobotní policejní manévry při protiromských demonstracích na severu Čech byly zřejmě největší podobnou akcí za poslední téměř tři roky. "Rozsah nasazení policistů byl největší od listopadu 2008, kdy se střetli s pravicovými radikály v Litvínově," uvedl mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Foto: Rada Miroslav, ČTK

Zásah policie

Článek

Střety, které prosluly jako "bitva o Janov", se staly mezníkem v boji s extremisty. Zhruba 500 pravicových radikálů se pokusilo 17. listopadu 2008 projít Litvínovem až na Romy obývané sídliště Janov, což vyústilo v mimořádně tvrdé střety s asi tisícovkou policistů, při nichž hořela auta a policie dlouho nemohla dostat situaci pod kontrolu. Zároveň šlo o vůbec největší pouliční násilnosti od zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000.

"Vůbec bych se srovnání s Janovem nebál, střety s policií sice nebyly zdaleka tak tvrdé, ale policejní opatření byla mimořádně náročná. Zapojily se jednotky z celého Česka v takové míře, jako to bylo naposledy právě tehdy v Janově," řekl Melša.[celá zpráva]

Více policistů proti radikálům než nyní na severu Čech nasadila podle archivů policie už jen jednou, v dubnu 2009 při pochodech pravicových extremistů v Přerově, na něž dohlíželo ještě o 100 lidí víc. "Tentokrát je ale situace komplikovaná tím, že se demonstrovalo na několika místech, navíc tu vyhrocená situace panuje už delší dobu," dodal. Sobotní policejní opatření přišla podle ministra vnitra Jana Kubiceho na tři milióny korun.[celá zpráva]

Při potyčkách ve Varnsdorfu bylo v sobotu zraněno šest lidí, z toho ale jen jednoho musela převézt sanitka do nemocnice. Tři zranění policisté hlásili menší rány v obličeji nebo na ruce. Dav házel při pochodu k romské ubytovně na policisty kamení a láhve, z druhé strany pak mířily dělbuchy, slzný plyn a proudy z vodního děla. Předvedeno bylo celkem 41 lidí, šest z nich je podezřelých z trestných činů. Dva lidé kvůli útokům na policisty ve Varnsdorfu, tři kvůli propagaci zakázaných hnutí a jeden kvůli podněcování násilí. Hrozí jim tresty odnětí svobody do pěti let.

V posledních dvou letech byl od pravicových extremistů relativní klid, a podle policejních zpráv dokonce tvrdé jádro neonacistů sláblo. Teď však našli na severu Čech silnou podporu. Od konce srpna se tam uskutečnilo už pět demonstrací či pochodů a další se údajně chystají na příští víkend, policie ale zatím o ničem neví. Už v pondělí chtějí prý místní protestovat proti sobotnímu policejnímu zákroku.

Reklama

Výběr článků

Načítám