Hlavní obsah

Kubicemu vadí, že policejní prezident porušil zákaz státního zástupce

Policejní prezident Petr Lessy porušil zákaz dozorujícího státního zástupce informovat o kauze údajného brněnského policejního gangu, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Jan Kubice. Zatím se však prý rozhodně nechystá šéfa policie odvolat. Lessy v médiích obvinil náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka z napojení na brněnskou skupinu převážně bývalých policistů, která údajně vydírala podnikatele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice vychází z maskérny před diskusním pořadem na ČT.

Článek

"Pan policejní prezident ví o zákazu státního zástupce informovat o té kauze," prohlásil Kubice. Podle něj se ke kauze nesmí vyjadřovat žádný policista, tedy ani policejní šéf. Lessy má podle něj zároveň dostatek nástrojů, jak situaci řešit. Může Vaňka kázeňsky potrestat, v případě podezření na spáchání trestného činu pak předat případ policejní inspekci nebo se obrátit na státní zastupitelství.

Podobný názor má i stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. "Souhlasím s tím, že podobně se policejní prezident vyjadřovat nemá," uvedl. Míní však, že Lessyho výroky v médiích nejsou důvodem pro jeho rezignaci či odvolání. Policii by podle Tejce nepomohlo, kdyby se její šéf opět složitě měnil.

John se Lessyho zastal

Policejního prezidenta se naopak zastal bývalý ministr Radek John (VV), podle něhož je Lessy zárukou, že skutky údajného brněnského policejního gangu inspekce a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu skutečně odhalí.

Kubice Lessyho výrazně kritizoval již v sobotním deníku Právo. "Chování policejního prezidenta pokládám za naprosto nestandardní a pro mě velmi překvapivé. Neslučuje se s chováním jakéhokoliv policisty, natož policejního prezidenta," řekl Právu Kubice. Ministr vnitra také nevyloučil, že bude tlačit na Lessyho rezignaci.[celá zpráva]

Kauza odstartovala středečním rozhovorem policejního prezidenta pro deník Právo. Lessy v něm obvinil Vaňka z toho, že ho dlouhodobě kryl před trestními oznámeními Rudolf Setvák, jeden z obviněných v kauze brněnského policejního gangu. Vaněk popírá, že by se dopustil něčeho nezákonného, připustil jen, že Setváka, který byl v letech 2004 až 2007 šéfem brněnské policejní inspekce, v roce 2009 na popud výběrové komise jmenoval vedoucím odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám