Hlavní obsah

Z explozí v IKEA v Belgii a Nizozemsku je podezírán jediný pachatel

– Haag

Za útoky v obchodních domech IKEA v několika evropských zemí stojí podle mínění Evropského policejního úřadu (Europolu) jediný pachatel. Europol ve spolupráci s nizozemskou a belgickou policií na svém webu zveřejnil dvě fotografie a popis podezřelého. Dotyčnému je 35 až 45 let a je asi 175 centimetrů vysoký.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nálože ve dvou obchodních domech IKEA v Belgii a v Nizozemsku explodovaly 30. května. Podezřelý balíček byl 2. září nalezen také u obchodního domu IKEA v Praze na Zličíně. Podezřelého muže zachytily bezpečnostní kamery 30. května před explozemi nastražených balíčků v obchodech v nizozemském Eindhovenu i v belgickém Gentu. Dva svědci vypověděli, že ho spatřili utíkat pryč.

Blonďák s brýlemi

Podezřelý má krátké světlé vlasy, je štíhlé až urostlé postavy, má opálenou pleť a nosí brýle. Dotyčný hovořil jen anglicky, uvedl Europol na webu. Pachatel byl podle tohoto úřadu pravděpodobně ve všech případech tentýž.

Kromě dvou obchodů v Nizozemsku a v Belgii explodovala nálož také v obchodním domě ve městě Lomme na severu Francie. V Německu byl 11. června lehce zraněn člověk při explozi v obchodním domě IKEA v Drážďanech, 2. září byla nalezena nálož u pražského obchodu tohoto řetězce prodejen s nábytkem.

Europol uvedl, že pomáhá při vyšetřování incidentů, jejichž způsob provedení byl ve všech těchto zemích stejný, a požádal veřejnost o pomoc při zjišťování totožnosti podezřelého.

Reklama

Výběr článků

Načítám