Hlavní obsah

Soud potrestal správce domu, z nějž spadl led a málem zabil dítě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Okresní soud v Ostravě v pátek vynesl rozsudek v kauze domu v Ostravě-Mariánských Horách, z jehož střechy loni 19. února spadl kus ledu a vážně zranil pětileté dítě. Holčička přežila jen s velkým štěstím a dodnes se léčí. Majitelka domu Hana Klosová byla obžaloby zproštěna a její manžel Tomáš, který byl pověřen údržbou domu, dostal za těžké ublížení z nedbalosti jeden rok vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Tomáš Klos dostal za přečin těžké ublížení z nedbalosti podmíněný trest.

Článek

Zdravotní pojišťovně musí kromě toho zaplatit škodu 1,3 miliónu za náklady na léčbu dítěte.

„Soud jednoznačně dospěl k závěru, že obžalovaný porušil svou povinnost řádně se o dům starat,“ řekla soudkyně Monika Zubková. Naproti tomu druhá obžalovaná, která dům vlastní spolu se svou matkou, nemá za zranění odpovědnost, protože tuto povinnost svěřila právě Klosovi, jenž to přijal.

Událost se stala v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách. V okamžiku, kdy kolem domu procházela čtyřicetiletá žena s dvěma dětmi, spadl ze střechy kus ledu na její pětiletou dceru Elišku. Na místo vyrazili záchranáři, kteří dítě oživovali několik desítek minut.

Nepoznává obličeje

„Dva týdny jsme nevěděli, jestli dcera vůbec přežije,“ vypověděla u soudu její matka. Holčička se dodnes léčí a není na tom dobře. „Dcera nepoznává obličeje, nepoznává vůbec žádné obrázky. Má problémy s pohyblivostí, není schopna si třeba zapnout knoflíky. Se vším jí musíme pomáhat,“ dodala maminka holčičky.

Obžalovaná spolumajitelka domu Hana Klosová i její manžel Tomáš se u soudu hájili, že se o dům starali. „Je mi to moc líto. Jsem ale přesvědčen, že jsme nic nezanedbali. Udělali jsme vše pro to, aby se něco takového nestalo,“ řekl u soudu obžalovaný.

Rampouchy pravidelně sundával

„Copak bychom si mohli dovolit něco zanedbat, když pod tou střechou denně procházím se svými dětmi,“ tvrdila u soudu se slzami v očích jeho žena.

Ve prospěch majitelů domu mluvila před soudem i řada svědků. Podle nich se Klos o dům staral, pravidelně odhazoval sníh a sundával rampouchy.

Státní zástupce: místo stačilo ohradit

Státní zástupce ale navrhoval oběma obžalovaným uložit podmíněné tresty. „Zanedbali svou prevenční povinnost,“ řekl s tím, že led byl viditelný pouhým okem z protějšího chodníku. „Pokud by kontrolu prováděli důsledně, stačilo místo ohradit a na nebezpečí upozornit a až následně činit kroky k nápravě,“ uvedl žalobce.

To ale důrazně odmítl obhájce obžalovaných, podle nějž na inkriminované místo pod střechou vidět nebylo. Vlivem kolísavých teplot se pak několik kusů ledu uvolnilo a spadly dolů. Verdikt není zatím pravomocný, odsouzený se chce odvolat.

„Nemůžu být 24 hodin na střeše, to přece nejde. Ti, co se starají, jsou biti, a ti, co se nestarají, mají štěstí,“ řekl při odchodu ze soudní síně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám