Hlavní obsah

Svědkyně z kauzy “Toflova gangu” ve svém případu vyvázla bez trestu

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Nastrčit chudou ženu bez prostředků jako kupce hotelu v Litomyšli. To je podstatou případu, který přivedl Dagmar Eichlerovou a Věru Koudelkovou až na lavici obžalovaných břeclavského okresního soudu. Podmínkou byla potrestána ale jen Eichlerová, která v případu figurovala jako bílý kůň. Koudelková, která figuruje i v kauze tzv. Toflova gangu, odešla bez trestu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sedmatřiceti exekucemi provázená podnikatelka Věra Koudelková z kauzy tzv. Toflova gangu u soudu v Břeclavi

Článek

Koudelkovou senát předsedy Oldřicha Rezka zprostil viny. Ne proto, že by byl zcela přesvědčen o její nevině, ale proto, že policie neodvedla dobrou práci a v případu bylo čtyřikrát rozhodováno o zahájení trestního stíhání, přičemž se měnila i jména aktérů.

“Soud není soudem dokazovacím, to měla udělat policie. Před soudem tady dnes asi nestojí osoby, které spáchaly trestný čin. Laicky řečeno, soudu bylo předloženo jedno chapadlo chobotnice,” komentoval soudce verdikt.

Peníze inkasovali jiní

Stejně jako obžaloba prý vnímá, že se Eichlerová v tíživé ekonomické situaci stala jakýmsi bílým koněm. V roce 2007 totiž figurovala jako zájemce o tři úvěry a hypotéky v celkové částce 4,9 miliónu korun na koupi hotelu. Použila k tomu padělaných dokumentů. Peníze inkasovali ale jiní.

Trestného činu úvěrového podvodu se nicméně dopustila a dostala trest dvou let odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Naproti tomu Koudelkovou soud osvobodil, protože nebyl žádný jednoznačný důkaz, že spáchala trestný čin. Žena, na kterou bylo od roku 2003 do roku 2010 uvaleno sedmatřicet exekucí, a která se má živit finančním poradenstvím, ale zřejmě nemá zcela čisté svědomí.

Napojení na případ Toflova gangu

Ve středu Koudelková vypovídala u soudu v Brně v kauze někdejšího detektiva jihomoravské hospodářské kriminální policie a pozdější pracovníka advokátní kanceláře Miloše Almásyho, jenž má být členem tzv. Toflova gangu. Podnikatelka na něj podala trestní oznámení. Almásy jí podle žaloby u brněnského soudu měl za úhradu 270 tisíc korun slíbit, že ovlivní vyšetřování kauzy hotelu v Litomyšli v její prospěch. [celá zpráva]

Vyšetřování pak podle obhájce Eichlerové Pavla Holuba skutečně provázely podivné změny dozorujících státních zástupců a byla vydána čtyři odlišná usnesení o zahájení trestního stíhání. Výsledkem pak bylo osvobození Koudelkové, protože se nepodařilo prokázat, že by ona byla tím, kdo se dopustil nezákonného jednání.

Žalobce se odvolal

Obě obžalované se na místě vzdaly práva odvolání. Verdikt u Eichlerové, která i podle obžaloby byla asi bílým koněm, byl přijat i státním zástupcem Jiřím Košíčkem.

V Případě Koudelkové se ale na místě odvolal v její neprospěch, takže případ pro podnikatelku zatím neskončil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám