Hlavní obsah

Vrchní soud zpřísnil trest muži, který znásilňoval školačky

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na 7,5 roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci 31letého Lukáše Dostála z Brna za znásilnění a vydírání celkem šesti dívek. Zároveň se musí podrobit ochrannému ústavnímu sexuologickému léčení.

Foto: Petr Marek, Právo

Lukáš Dostál u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

V případě stejného skutku u jiné dívky VS věc vrátil Krajskému soudu (KS) v Brně k novému projednání. Ten kauzu řešil v květnu a Dostálovi tehdy vyměřil šestileté vězení. Proti tomuto verdiktu se odvolali obžalovaný i státní zástupce.

Vše podle obžaloby začalo v červnu 2008 a poté pokračovalo loni od 20. května do 8. srpna. Dostál tehdy v sedmi případech v Brně na různých příhodných místech nečekaně přistoupil k dívkám většinou mladším 15 let a pod pohrůžkou násilí nebo zabití, když v některých případech je i ohrožoval nožem, je donutil, aby strpěly osahávání z jeho strany na intimních místech, případně se snažil s nimi provádět různé sexuální praktiky. [celá zpráva]

To se mu v některých případech nepodařilo díky aktivní obraně dívek. Většinou byl vyrušen náhodnými osobami, případně se dívkám podařilo obžalovaného odstrčit a utéct. Jedna z dívek trpí po napadení posttraumatickou stresovou poruchou.

Zvýšili jsme původní trest o rok a půl, protože byl nepřiměřeně mírný.
mluvčí soudu

Dostál se u VS domáhal zproštění obžaloby, případně vrácení věci KS. V případě první poškozené namítal, že je nevěrohodná. U ostatních ho pak prý důkazy spolehlivě neusvědčují. Státní zástupce naopak požadoval přísnější potrestání. KS se podle něj nevypořádal se všemi přitěžujícími okolnostmi. Poukázal i na to, že byť se na obžalovaného hledí jako na netrestaného, přesto nelze pominout, že v minulosti byl již třikrát soudně trestán.

VS částečně vyhověl oběma stranám. „Delikt z roku 2008 jsme vrátili krajskému soudu, neboť ten pochybil, když poškozenou dívku nevyslechl. Zároveň jsme ale zvýšili původní trest o rok a půl, protože byl nepřiměřeně mírný. A to přesto, že jsme zohlednili to, že Dostál jednal ve stavu zmenšené příčetnosti způsobené jeho sexuální deviací. V opačném případě by byl na místě trest ještě přísnější,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Poté dodal, že bude-li Dostál uznán vinným i ve zbývajícím případě, je pravděpodobné, že nynější trest 7,5 roku bude ještě zpřísněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám