Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání vraha Kutnera kvůli chybě žalobce

– Praha

Soud zastavil trestní stíhání na 23 let odsouzeného vraha Jiřího Kutnera podezřelého z další vraždy pětapadesátileté ženy z roku 1994. Stíhání zastavil kvůli chybám krajského soudu i státního zástupce, který si proti chybnému rozsudku nepodal odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Za 17 let starou vraždu dostal u ústeckého soudu 50letý Jiří Kutner z Litvínova 13letý trest.

Článek

Kutnera prvoinstanční soud poslal letos v červnu na 13 let do vězení za prostou vraždu, zatímco obžaloba tvrdila, že Kutner vraždil s úmyslem získat majetkový prospěch. Státní zástupce však nepodal odvolání.

Před vrchním soudem tak došlo k situaci, že na trestní stíhání Kutnera se nevztahovala dvacetiletá promlčecí doba, která platí u kvalifikované vraždy, ale pouze desetiletá. "Došlo k vážnému pochybení nejen soudu prvního stupně, ale je možné kriticky nahlížet i na postup státního zástupce, který proti rozsudku nepodal odvolání v neprospěch obžalovaného," řekla předsedkyně senátu Jaroslava Maternová.

Rozhodnutí se stane pravomocným, pokud Kutner nebude sám trvat na jeho projednání.

Odhalily ho testy DNA

Podle rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem z letošního června Kutner v roce 1994 uškrtil pětapadesátiletou ženu v jejím bytě v centru Ústí. Z bytu se jí ztratily hudební věž a šperky. Na Kutnera, který si nyní odpykává svůj třiadvacetiletý trest ve věznici ve Valdicích, policisty jako na možného vraha upozornily až vzorky DNA odebírané vězňům. Stopy jeho DNA nalezené na triku zavražděné ženy se totiž shodovaly právě s jeho profilem. [celá zpráva]

Odsouzený muž se před krajským soudem k vraždě z roku 1994 nepřiznal a tvrdil, že v bytě nikdy nebyl a ženu neznal. Stopy své DNA na jejím triku však nijak nevysvětlil.

Kutner už dříve zavraždil svou osmasedmdesátiletou babičku Marii Peškovou v Janově na Mostecku. Nejprve ji rdousil a poté jí utáhl ručník kolem krku, čímž ji udusil. Soud v roce 2000 dospěl k závěru, že ženu zavraždil proto, aby se zmocnil jejího důchodu ve výši 3807 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám