Hlavní obsah

Kajínek plánoval další útěk, přeřadili ho zase na Mírov

Aktualizováno

Doživotně odsouzený Jiří Kajínek plánoval útěk z karvinské věznice. S odvoláním na informace vězeňské služby to v úterý oznámila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Foto: Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni při jednání o obnovení procesu z roku 2005

Článek

"Ministerstvo spravedlnosti obdrželo od vězeňské služby informace o připravovaném útěku odsouzeného Kajínka. Vězeňská služba v této souvislosti přijala řadu preventivně bezpečnostních opatření, aby se útěk nezdařil," konstatovala Palečková.

Jedním z opatření je podle ní přesun z karvinské věznice do věznice Mírov. Další opatření nechce resort z taktických důvodů upřesňovat.

Kajínek odsouzený za dvojnásobnou vraždu již v minulosti uprchl. Shodou okolností to bylo právě z mírovské věznice.

Karvinská věznice to popírá

Podle pracovníků karvinské věznice ale Kajínek útěk nepřipravoval. "Jeho převoz jsme očekávali. Byl už u nás dlouho a rotace vězňů je přirozená. Nezjistili jsme nic, co by nasvědčovalo, že plánoval útěk," řekl v úterý ředitel nápravného zařízení Květoslav Jordán.

Osobně se domnívá, že jde o dezinformaci. "Může jít o vyřizování účtů mezi vězni. Mezi odsouzenými kolovala informace, že to někdo řekl, aby se Kajínka zbavil. Neměl ho rád a záviděl mu popularitu," dodal ředitel. O údajném plánu na útěk se Jordán dozvěděl až v okamžiku, kdy byl vězeň převezen.

Palečková si stojí na svém

Mluvčí ministerstva ale ve vyjádření pro Novinky.cz trvá na svém. Podle ní je její tvrzení jediné pravdivé a Jordánova slova pokládá za nedorozumění plynoucí zřejmě z jeho předpokladu, že celá věc se vede v režimu utajení. Nedokáže si vysvětlit, proč Jordán toto řekl, protože ministerstvo spravedlnosti dostalo vyjádření přímo od Vězeňské služby.

Následně i ta potvrdila, že Kajínka přesunula na základě „operativních informací“, které v posledních týdnech získala. Popřela tak, že se jednalo o rutinní preventivní přesun.

Před 11 lety utekl

Krajský soud v Plzni uložil Kajínkovi doživotní trest v roce 1998 za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Velmi známým se stal v říjnu 2000, kdy zřejmě jako první vězeň v historii unikl z věznice v Mírově na Šumpersku. V prosinci však byl dopaden.

Právo nedávno uvedlo, že na Mírově se od Kajínkova útěku mnoho změnilo. Ať už jde o zabezpečení oken a dalších opatření tak, aby se to někomu dalšímu nepodařilo. Opatření byla zavedena poté, co Kajínek přepiloval mříže na okně své cely a pomocí lana z roztrhaných prostěradel a kotvy vyrobené z čela postele se dostal přes hradby mírovské věznice na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám