Hlavní obsah

Vyhrožoval soudci a popral se v jednací síni, za to půjde na rok do vězení

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Na rok do vězení půjde Jan Myšák z Plzně za to, že vyhrožoval soudci a pak se v jednací síni popral s justiční stráží. Na krku měl obžalobu z násilí proti úřední osobě, vyhrožování s cílem působit na veřejnou osobu a ještě pohrdání soudem.

Článek

„Ve své výpovědi připustil nadávky na soudce i vyhrůžky justiční stráži. Naopak popřel, že by někoho fyzicky napadl. Záběry z bezpečností kamery ale jasně ukázaly, že z jeho strany došlo i k fyzickému útoku,“ řekl předseda senátu soudu David Protiva, který Myšáka poslal do věznice s ostrahou.

„Obžalovaný už v minulosti opakovaně napadal veřejné činitele,“ vysvětlil Protiva hlavní důvod k uložení nepodmíněného trestu.

Nadával kde komu

Myšákovo extempore proběhlo letos v červnu u hlavního líčení u Okresního soudu Plzeň-město, který muže soudil pro výtržnictví, nebezpečné vyhrožování a poškození cizí věci. Myšák nejprve soudci uštědřil několik opovržlivých grimas, následovala výhrůžná gesta doprovázená nadávkami a nakonec z toho byla pořádná mela. Souzený muž se pustil do křížku s přivolanou justiční stráží, která se ho snažila vyvést z jednací síně. Nakonec musela zasahovat i policie.

„Agresivní muž nadával soudci, svědkům a dalším přítomným. Strážní se ho snažili dostat ven, ale on se s nimi začal prát. Snažil se je praštit pěstí do obličeje. Když dostal pouta, v útoku pokračoval a jednoho z dvojice strážných několikrát kopl do břicha. Poté ochranka soudu zavolala na tísňovou linku a na místo přijeli policisté,“ popsala incident Simona Čejková z plzeňského ředitelství policie.

Grimasy v průběhu líčení

Samosoudce Vladimíra Žáka, který případ projednával, reakce obžalovaného překvapila a připustil, že měl z jeho agresivního chování obavy.

„Ještě než jsme vůbec začali obžalobu projednávat, tak mně vyčetl, že jsem mu v minulosti zamítl podmíněné propuštění z výkonu trestu a že ho teď určitě pošlu do vězení natvrdo. Pak v průběhu řízení dělal různé grimasy, měl záchvaty vzteku, při kterých výhrůžně mlátil pěstí do dlaně. Snažil jsem se ho nějakým způsobem korigovat, neprovokovat ho, ale přesto se jeho agresivita začala stupňovat. Proto jsem raději přivolal do jednací síně justiční stráž,“ uvedl soudce. Podle něj z obžalovaného dostaly strach i svědkyně.

Pošťuchování se strážnými

„Na ženu, která vypovídala v jeho přítomnosti, měl neustále nějaké průpovídky. Byla z toho hodně psychicky špatná. Ta druhá, která čekala na chodbě a přes dveře slyšela, co se v jednací síni děje, raději šla pryč,“ pokračoval Žák s tím, že jednání po asi padesáti minutách ukončil.

„Když si dotyčný bral zpět občanský průkaz, začal se se strážnými pošťuchovat. Ti se ho snažili vytlačit ven z jednačky, ale on se vzpouzel. U dveří došlo k potyčce,“ uzavřel Žák.

Reklama

Výběr článků

Načítám