Hlavní obsah

Starostu Prášil vyšetřuje policie, měl obchodovat s obecními pozemky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Kolem starosty šumavských Prášil Mojmíra Kabáta začínají policisté utahovat smyčku. Má na krku vyšetřování kvůli podezření, že na vlastní triko kupčil s obecními pozemky. Podle informací Práva se jednalo o dvě lukrativní parcely, které měl Kabát za zády zastupitelů velmi lacino prodat místnímu podnikateli a právníkovi Miroslavu Zámiškovi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V této věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ potvrdil Právu šéf klatovské kriminálky Antonín Šmíd s tím, že obviněn zatím nikdo nebyl. Blíže případ rozebírat ale nechtěl s ohledem na probíhající vyšetřování.

Nepravosti při nakládání s obecním majetkem zjistili letos na jaře úředníci z odboru dozoru a kontroly veřejné správy ministerstva vnitra.

„V případě kupní smlouvy obec nedoložila zveřejnění záměru předmětné pozemky prodat a dále nedoložila, že o prodeji nemovitého majetku z vlastnictví obce rozhodlo zastupitelstvo,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Denisa Čermáková s tím, že jsou tak dány závažné pochybnosti o splnění podmínek uvedených v zákoně o obcích, které mohou být důvodem k uplatnění námitky neplatnosti kupních smluv.

Podnikatel už staví

Na předmětných pozemcích ale už Zámiška staví nové byty, ačkoliv soud může ještě platnost kupních smluv zrušit. Jednat o tom má příští měsíc na základě žaloby, kterou podali někteří obyvatelé obce.

„Ministerstvo vnitra považuje za jediný možný způsob zjednání nápravy vrátit záležitost v původní stav, to znamená zrušit kupní smlouvu, provést odpovídající změny v zápisech v katastru nemovitostí a celý proces zopakovat,“ prohlásila Čermáková. V opačném případě se podle Čermákové obec vystavuje riziku uplatnění návrhu obecnému soudu na prohlášení kupních smluv za neplatné.

Starosta Kabát, který stál v čele obce dvě volební období, se k celé věci odmítl vyjádřit. „Je úplně zbytečné o tom hovořit. Nemám, co bych k tomu dodal. Nechte to na orgánech, které to vyšetřují,“ uvedl Kabát na dotaz Práva.

Korunu za metr čtvereční

Podle zjištění Práva měl Kabát Zámiškovi prodat stavební parcely v ceně jedné koruny za metr čtvereční, přičemž cena obvyklá je 2000 Kč za m2. Oba se velmi dobře znají, podle informací Práva sloužili spolu u klatovské policie. Zámiška, který nyní pracuje jako advokát v Praze, vlastní v Prášilech několik nemovitostí, které využívá ke komerčním účelům.

Atmosféra v obci je velmi napjatá. Po loňských podzimních volbách složilo mandát hned několik nově zvolených zastupitelů. Stejná situace nastala i při dalších volbách v náhradním termínu. Třetí volby jsou v obci naplánované na 22. října. Starosta Kabát sice do nového zastupitelstva zvolen nebyl, ale podle zákona musí vést obec až do nových voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám