Hlavní obsah

Policie po pochodu Varnsdorfem předvedla 12 lidí

Policie po sobotním pochodu Varnsdorfem, kdy se několik stovek lidí včetně několika desítek neonacistů snažilo dostat k Romy obývané ubytovně, předvedla 12 lidí. Většinu za přestupky, čtyři jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Mladá žena je podezřelá z popírání genocidy, na kameru ukázala tričko s nápisem Oživte Hitlera. V tiskové zprávě o tom informovala krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Foto: Jiří Forman , Novinky

Na sobotní protesty ve Varnsdorfu dohlížela policie i antikonfliktní tým.

Článek

Policisté v sobotu předvedli celkem 12 lidí. "Jednalo se zejména o přestupky proti občanskému soužití a veřejnému pořádku jako je napadání policistů, kopání do policejního auta či neuposlechnutí výzvy a o trestné činy útok na úřední osobu a poškozování cizí věci," uvedla Hrubešová.

Policie zadržela také mladou ženu, která před televizní kamerou předváděla tričko s nápisem Oživte Hitlera, na základě záznamu z kamery ji policie později zadržela a je podezřelá z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. "Během sobotního odpoledne ji kriminalisté opět v tomto tričku zahlédli v davu a pořádková policie ženu předvedla. Za tento trestný čin jí hrozí až tříletý pobyt za mřížemi," popsala Hrubešová. V noci už byl podle policie i v okolí ubytoven poměrně klid, u jedné z ubytoven někdo rozbil kamenem okno.

Varnsdorfem v sobotu pochodovala asi tisícovka lidí kvůli nespokojenosti s vysokým nárůstem kriminality a se sociálně nepřizpůsobivými občany. Protestovat se rozhodli především místní obyvatelé, které přijela podpořit jen hrstka příznivců krajní pravice. Policie se přitom obávala, že v sobotu do Varnsdorfu přijede daleko více radikálů. [celá zpráva]

Atmosféra na Šluknovsku houstne

V regionu v posledních měsících eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam sestěhovaly realitní kanceláře spekulující s byty. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku.

O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku mladíků v Rumburku. Minulý týden se na několika místech na severu Čech odehrály protiromsky zaměřené demonstrace, při nichž musela zasahovat i policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám