Hlavní obsah

Chce se mi brečet, říká obyvatelka Širokého Dolu, kde našli mrtvé děti

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Široký Důl

Obyvatelé Širokého Dolu, malé vesničky nedaleko Poličky na Svitavsku, jsou po pátečním dni zcela v šoku. Zprávě o nálezu těl čtyř mrtvých dětí, která se pomalu roznesla po celé obci, nikdo nechtěl uvěřit. Navíc rodinu, kde se nesmírná tragédie odehrála, v podstatě nikdo neznal.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Dům (vpravo) v Širokém Dole, kde byla nalezena těla dětí.

Článek

„Zní to až neuvěřitelně, ale já jsem tu rodinu neznal ani jménem. Rodina se zde objevila na více dní teprve tento týden s tím, že to zkusí tady bydlet. Dokonce se zatím nikdo z nich ani nepřihlásil k nám na úřad. Jenom vím, že nejstarší z dětí mělo nastoupit k nám do školy,“ řekl Právu starosta obce Václav Vopařil.

„Nastěhovali se do domku, kde dřív bydlela starší paní, když umřela, koupili jej nějací lidé z Brna, začali jej opravovat. Pak se rekonstrukce zasekla, až letos na jaře jej od nich koupili tito lidé a v opravách o víkendu pokračovali. Snad se měli už brzy stěhovat,“ dodal starosta.

Místní lidé se k případu nechtějí vyjadřovat, většina z nich své sousedy ještě nestihla poznat. Někteří z nich uvedli, že to podle nich byla spořádaná rodina, jejich děti si s dětmi nových sousedů už bez problémů hrály.

Místo v lavici zůstane prázdné

Spolumajitelka Penzionu Široký Důl, jenž stojí jen 50 metrů opodál, se o tragédii dozvěděla od kamarádky, která jí volala z Finska, kde zprávu viděla na zpravodajském webu. „Ještě včera si tady s nimi děti ze sousedství hrály,“ řekla smutně.

„Je to obrovská tragédie, nemůžu tomu uvěřit. To se opravdu nemělo stát. Chce se mi brečet, ty děti jsem tady sice viděla jen den, i to malé v kočárku, ale do smrti mi zůstanou před očima,“ neskrývala lítost sousedka rodiny, která nechtěla být jmenována.

Foto: René Chvalina, Právo

Policisté hlídkují u domu, kde byly nalezeny mrtvé děti.

Nejstarší chlapec ze všech dětí poznal zdejší prostředí nejvíc. Ve čtvrtek tu totiž šel poprvé do místní školy. Další den však místo v jeho lavici už zůstalo a navždy zůstane prázdné.

Lidé teď chodí tiše po obci a téměř se bojí promluvit. S novináři odmítají komunikovat a raději se schovávají doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám