Hlavní obsah

Čtyřměsíčnímu synkovi zlomil žebra podle obžaloby vlastní otec

Právo, Petr Kozelka

Zády se obrátily k nyní šestnáctiměsíčnímu chlapečkovi sudičky hned při jeho narození. Na svět přišel nedonošený a navíc ho málem opustil už po několika měsících života. Skončil totiž v nemocnici se zlámanými žebry, zhmožděnými plícemi a zlomenou rukou. Podle obžaloby je trýzněním vinen chlapcův vlastní jednatřicetiletý otec, který v pátek stanul před brněnským Krajským soudem. Za ublížení na zdraví a týrání mu hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Muž u brněnského soudu všechna obvinění popíral.

Článek

Vše se mělo odehrávat před rokem ve Znojmě a v Jihlavě. „Když třeba malého v noci bolelo bříško a plakal, tak ho svázal plínkou. Chytl ho pod krkem, hlavičku mu strkal pod studenou tekoucí vodu, a když ho přenášel, držel ho jen zezadu za krk. Několikrát ho i uhodil. Když jsem ho okřikla, tak mě napadl slovně i fyzicky s tím, abych se mu nepletla do výchovy, že mi po tom nic není,“ plačky popsala u soudu mužovo chování jeho družka a matka dítěte.

Chlapec měl přitom v té době jen dvě kila a zavedenou sondu na výživu. Právě pevné utažení pleny kolem tělíčka mělo dle státní zástupkyně za následek zlomeninu žeber s pohmožděním plic, což podle soudního znalce znamenalo ohrožení na životě. Zoufalá matka se prý nemohla nikomu svěřit, neboť její druh ji měl zakazovat kontakty s matkou a neustále ji kontroloval.

Ani matka o dítě moc nepečovala

Nicméně ani žena, která se při výslech hroutila, podle svědků rozhodně nemůže aspirovat na titul matka roku. „Neviděla jsem, že by si s malým nějak hrála či laskala. Nechala ho v kočárku a sama třeba většinu dne prospala,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Podle soudních znalkyň z oboru psychologie a psychiatrie je otcova resocializace značně ztížená. „Chybí mu empatie, soucit, je narcista, a přestože vychodil jen zvláštní školu, vystupuje jako člověk výrazně schopný, který si umí se vším poradit. Do společnosti se ještě nedokázal začlenit, motivem jeho činu mohl být afekt vyburcovaný chováním dítěte,“ uvedly znalkyně.

Podle samotného muže se jedná o komplot družky a její matky, který má za cíl mu přivodit trestní stíhání. „Syna jsem nikdy nenapadl, plínku jsem mu utahoval jen tak, jak mi to ukázali v nemocnici,“ opakoval u soudu otec. Verdikt nad otcem vynese soudkyně Jaroslava Bartošová v polovině září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám