Hlavní obsah

Na Svitavsku našli čtyři zavražděné děti, zraněná matka se probouzí

Právo, Novinky, Radim Vaculík, René Chvalina, Jiří Bednář, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy
Aktualizováno

V domě v obci Široký Důl na Svitavsku byla podle informací Práva v pátek kolem půl dvanácté dopoledne nalezena čtyři těla mrtvých dětí - sourozenců. Podle dostupných informací ležela v tratolišti krve. Jednalo se o dva chlapce a dvě dívky, nejmladší dítě se narodilo letos v červenci. Zraněná matka se probouzí z umělého spánku.

Foto: René Chvalina, Právo

Dům, ve kterém byly zavražděny čtyři děti.

Článek

Záchranná služba dostala informaci o události tři minuty po poledni od policie, kam došel pět kilometrů pěšky druh podezřelé ženy. Ohlásil, že na místě je žena a jedno dítě v ohrožení. Spolu s policisty se pak vrátil na místo. Tam byly nalezeny všechny mrtvé děti i žena.

„Na místo vyjely dvě lékařské posádky ze Svitav a z Poličky, jedna ohledává těla mrtvých, druhá poskytla první pomoc ženě,“ řekl Novinkám krátce po oznámení události ředitel krajské záchranné služby Pavel Svoboda.

Foto: René Chvalina, Právo

Policisté hlídkují u domu, kde byly nalezeny mrtvé děti.

Podle záchranářů se žena nacházela v přímém ohrožení života. „Po ošetření na místě byla ve vážném stavu transportována Leteckou záchrannou službou do nemocnice v Brně,“ doplnil Svoboda. Osádka vrtulníku se však nakonec rozhodla pro převoz do fakultní nemocnice v Hradci Králové, která je blíž a bylo v ní volné lůžko.

Žena reaguje na podněty

Lékařský náměstek ředitele Fakultní nemocnici v Hradci Králové Zdeněk Tušl Právu v podvečer řekl, že ženu umístili na oddělení ARO. „Zdá se, že její stav se vyvíjí příznivě a že přežije. Právě se ji pokoušejí odpojovat od dýchacích přístrojů, protože se postupně probouzí z umělého spánku a reaguje na podněty. Další informace k jejímu zdravotnímu stavu zveřejníme ráno,“ řekl Právu Tušl.

Žena byla v ohrožení života, zřejmě má také velkou ztrátu krve.

Podle informací záchranářů měla žena na sobě, stejně jako děti, mnohočetná bodnořezná poranění a známky dušení, neboť se pokusila oběsit na trámu. Škrtidlo však povolilo a žena se zřítila z přibližně pětimetrové výšky.

Foto: René Chvalina, Právo

Dům, ve kterém byly zavražděny čtyři děti.

„Podle předběžných informací má těžké poranění lebky,“ doplnil ředitel záchranářů Svoboda.

Potvrdil také, že první tři nalezené děti měly na těle bodnořezná poranění, u čtvrtého takovou informaci neměl. Svoboda uvedl, že je to nejhorší případ s násilnou smrtí dětí v novodobé historii českých záchranných služeb.

Děti byly bodány a škrceny

Podle informací Práva bylo v domě nejdříve nalezeno mrtvé desetileté dítě, později i sourozenci ve věku osm let a dva měsíce. Na všech tělech jsou řezné rány a rýhy po škrcení na krku. Děti tak pravděpodobně byly bodány a škrceny.

Později kriminalisté našli i tělo mrtvého čtvrtého sourozence, sedmiletého chlapce. Policie případ prozatím nekomentuje. Informaci Právu potvrdil důvěryhodný policejní zdroj.

Po nálezu prvních tří těl policie po čtvrtém sourozenci a matce pátrala, nakonec oba našla. Podle dostupných informací skončila matka dětí v péči lékařů, prozatím není schopna výslechu. Žena je podezřelá, že čin spáchala.

K příčině smrti dětí zatím policie informace nedává: "Případ je zatím na počátku, ohledání místa probíhá. V tuto chvíli se dá počítat s jakoukoliv verzí," řekla ČTK mluvčí krajské policie Eva Maturová.

Sousedé rodinu neznali

Široký Důl je vesnička s necelými čtyřmi stovkami obyvatel, všichni jsou v šoku. Rodina se podle starosty Václava Vopařila (SNK) na místě objevila teprve před třemi dny a v sousedství ji nikdo nezná. Žena v domě bydlí se svým druhem, s nímž mají další dvě děti, řekl Právu starosta. Desetileté dítě, tedy jedno z těch, které měly být zavražděny, mělo nastoupit do místní školy.

„Je to neuvěřitelný paradox, ale já jsem je neznal ani jménem. Jenom ten pán se u mě nedávno na chvilku stavil a řekl, že se k nám budou stěhovat. Nikoho jiného z rodiny jsem ani neviděl,“ řekl Právu Vopařil.

„Stěhovali se do takového domku, kde dřív bydlela starší paní, když umřela, koupili jej nějací lidé z Brna, začali jej opravovat. Pak se rekonstrukce zasekla, až letos na jaře jej od nich koupili tito lidé a v opravách o víkendu pokračovali. Snad se měli už brzy stěhovat,“ dodal starosta.

Místní lidé se k případu nechtějí vyjadřovat, nebo své sousedy ještě nestihli poznat. Někteří z nich uvedli, že to podle nich byla spořádaná rodina, jejich děti si s dětmi nových sousedů už bez problémů hrály.

Nejhorší případ v novodobé historii

Podle informací Práva se jedná o nejhorší případ násilného úmrtí dětí v novodobé historii policie.

„Na žádný jiný podobný případ s násilným úmrtím tolika dětí si nevzpomínáme,“ řekla Právu mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám