Hlavní obsah

Ostravský soud vyměřil muži 11 let za ubití bezdomovce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za ubití a ukopání bezdomovce, se kterým sdílel opuštěnou garáž v Ostravě-Muglinově, poslal v pátek Krajský soud v Ostravě na 11 let do věznice s ostrahou šestačtyřicetiletého Slováka Jána Diro. Muž svého spolubydlícího několik dní surově napadal, útočil na něj židlí, kopal do něj a šlapal mu po krku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Ján Diro před Krajským soudem v Ostravě.

Článek

Bezdomovec na následky zranění zemřel, soud uznal obžalovaného vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Bezdomovci spolu obývali garáž v sousedství řeky v Ostravě-Muglinově. „Seznámili jsme se v kanále u obchodu. Nabídl jsem mu, že by mohl v garáži bydlet,“ řekl Ján Diro, který do Ostravy přišel asi rok před tragickou událostí. Předtím žil na Slovensku.

Že by loni v říjnu způsobil kamarádovi taková zranění, která mu přivodila smrt, ale popřel. „Dvakrát nebo třikrát jsem ho praštil. Asi i židlí, protože pak ležela na zemi,“ přiznal Diro při výslechu u policie s tím, že by ho vůbec nenapadlo, že by spolubydlícího mohl zabít. „Myslel jsem si, že spí. Vůbec mě nenapadlo, že by mu něco mohlo být,“ řekl mimo jiné.

Šlo o zvlášť surové násilí, vůči kterému se poškozený nebyl schopen bránit.
odsouzený

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové muž svého spolubydlícího začal napadat už zhruba týden před jeho smrtí.

„Převážně v interiéru garáže po předchozí konzumaci alkoholických nápojů bezdůvodně a opakovaně svého spolubydlícího fyzicky napadl údery pěstmi, údery dřevěnou židlí a kopy nohou, a to až velkou intenzitou síly a převážně do horní části trupu,“ uvedla státní zástupkyně. Oběť byla podle ní silně zmožena alkoholem a oslabena nemocí, takže se vůbec nedokázala bránit.

„Šlo o zvlášť surové násilí, vůči kterému se poškozený nebyl schopen bránit. Vybíjel si agrei, která vznikla z malicherných příčin a pohnutek,“ konstatoval soudce Miloslav Studnička. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený se proti němu odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám