Hlavní obsah

Myslel jsem, že spí, tvrdí muž obžalovaný z ubití bezdomovce

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Několik dní podle obžaloby napadal 46letý Ján Diro svého kamaráda, se kterým obýval opuštěnou garáž v Ostravě-Muglinově. Útočil na něj židlí, kopal do něj a šlapal mu po krku. Muž po několika dnech prožitých útrap loni v říjnu zemřel, Diro v úterý stanul před Krajským soudem v Ostravě. Obžalován je z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Článek

U soudu muž, který je silně nedoslýchavý, odmítl vypovídat. Soudce proto přečetl jeho výpověď z přípravného řízení.

Bezdomovci spolu obývali garáž v sousedství řeky v Ostravě-Muglinově. „Seznámili jsme se v kanále u obchodu. Nabídl jsem mu, že by mohl v garáži bydlet,“ řekl Ján Diro, který do Ostravy přišel asi rok před tragickou událostí. Předtím žil na Slovensku.

Myslel si, že muž spí

„Dvakrát nebo třikrát jsem ho praštil. Asi i židlí, protože pak ležela na zemi,“ přiznal Diro při výslechu u policie. Obžalovaný si ale podle svých slov není vědom, že by kamaráda zabil. „Myslel jsem si, že spí. Vůbec mě nenapadlo, že by mu něco mohlo být,“ řekl mimo jiné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Ján Diro před Krajským soudem v Ostravě.

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové muž svého spolubydlícího začal napadat už zhruba týden před jeho smrtí.

„Převážně v interiéru garáže po předchozí konzumaci alkoholických nápojů bezdůvodně a opakovaně svého spolubydlícího fyzicky napadl údery pěstmi, údery dřevěnou židlí a kopy nohou do horní části trupu,“ uvedla státní zástupkyně. Oběť byla podle ní silně zmožena alkoholem a oslabena nemocí, takže se vůbec nedokázala bránit.

Hlavní líčení bude nyní pokračovat výslechy svědků, mimo jiné dalšího bezdomovce, který garáž také přechodně obýval. Soudu se ale muže zatím nepodařilo zastihnout, protože jeho pobyt je neznámý. Případ bude proto tento týden odročen.

Reklama

Výběr článků

Načítám