Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 17 let muži za ubití bývalé manželky

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 17 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 49letého Jana Ryšku za brutální vraždu bývalé manželky. Muž nejprve ženu ubil cihlou a pak ji i s jejím autem zapálil. VS potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z loňského června, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Jan Ryška u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Vraždou Ryška „vyřešil“ dlouhodobé spory s někdejší partnerkou, a to loni 12. června dopoledne poblíž Havířova v rodinném domě. Nešťastnice do domu přijela nakrmit své psy. Ryška do ní tehdy prudce strčil, až upadla na zem a poté ji nejméně pětkrát udeřil velkou razancí cihlou do hlavy, čímž jí způsobil smrtelná poranění hlavy.

Nato mrtvolu naložil do zavazadlového prostoru osobního automobilu ženy, převezl ji na jiné místo na Havířovsku, kam se později vrátil a vozidlo zapálil.

U VS se Ryška domáhal zproštění obžaloby. Tvrdil, že se vraždy nedopustil. V době, kdy k němu žena přijela, se mu prý udělalo nevolno, a tak byl na záchodě. Přitom registroval příjezd dalšího automobilu a slyšel také bouchnutí.

Když vyšel ven, našel bývalou manželku chrčící a poraněnou na hlavě. Zpočátku se domníval, že zakopla, upadla, a tak se zranila. Jelikož však zemřela, dostal strach, a proto její tělo naložil do automobilu, odvezl a později i s mrtvolou zapálil.

VS byl však jiného názoru a jeho odvolání zamítl jako nedůvodné. „Vina obžalovaného byla spolehlivě prokázána, trest je zákonný a přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám