Hlavní obsah

Chvála brněnských policejních násilníků skončí bez postihu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza kolem brněnských policistů z tzv. Delta týmu, kteří podle policejní inspekce ponižovali zadržené, měla mít, ale nakonec neměla žádnou dohru pro současného zlínského policejního náměstka Jaroslava Vaňka.

Článek

Ten se totiž o členech skupiny pochvalně vyjádřil do médií, čímž popudil policejního prezidenta Petra Lessyho, který Právu potvrdil, že s Vaňkem bylo zahájeno kárné řízení pro porušení etického kodexu. Jenže Vaňkův nadřízený, zlínský policejní ředitel Bedřich Koutný, kárné řízení zastavil.

Trest za násilnou smrt Vietnamce

„Kázeňské řízení s Jaroslavem Vaňkem bylo zahájeno za jeho výroky, že odchodem policistů spojených s Delta týmem přišla policie o jedny z nejlepších příslušníků. Přitom do skupiny patřili i policisté, které soud potrestal za násilnou smrt zatýkaného Vietnamce,“ potvrdil Lessy s tím, že Vaňkovi hrozilo i odnětí služební hodnosti.

„K zastavení se zatím nechci blíže vyjadřovat, musím si nejprve prostudovat spis,“ dodal Lessy.

„Zlínský policejní ředitel věc důkladně prověřil a poté řízení zastavil. Ujistil se, že skutek, o kterém se řízení vedlo, není žádným přestupkem ani jej nelze považovat za porušení jakýchkoliv jiných právních předpisů,“ řekla Právu zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Na ředitelství sloužil i Lessy

Začátek celé kauzy je nutno hledat v únoru před dvěma lety, kdy zásah policistů elitní jihomoravské jednotky nepřežil zatýkaný Vietnamec podezřelý z distribuce drog. Soud za zákrok poslal velitele hlídky Josefa Srnského na 10 let za mříže, jeho dva kolegové ještě na pravomocný verdikt čekají, ale i oni mohou skončit na několik let za mřížemi. Vyšetřování policejní inspekce pak ukázalo, že excesy měly být údajně v jednotce častější, policisté prý zatýkané ponižovali a fotili si je v nedůstojných pozicích.

Spoluzakladatel jednotky Martin Foltýn už dříve ale Právu řekl, že příslušníci skupiny postupovali při akcích profesionálně, a pokud byly při zásazích pořizovány fotografie, dělo se tak za účelem dokumentace zákroků s vědomím a souhlasem nadřízených. Na ředitelství jihomoravské policie přitom v kritickou dobu sloužil ve vedoucí funkci jak Vaněk, tak i Lessy, tehdy ve funkci náměstka krajského ředitele. Zatímco Vaněk stál spíše na straně vyšetřovaných policistů, Lessy byl u demontáže jednotky a její naprosté reorganizace.

„Museli jsme přerušit vazby, které tam existovaly, a proto jsme vybudovali takřka novou jednotku na zelené louce,“ upřesnil Lessy. V nové skupině slouží takřka výhradně noví lidé a navíc přešla z původního krajského ředitelství přímo pod správu brněnské policie.

Podle Foltýna byla ale Vaňkova pochvalná slova pochopitelná. „Já jsem od policie odešel po 13 letech služby s 58 kázeňskými odměnami, mimořádným povýšením od policejního prezidenta, šesti vyznamenáními, čestnými uznáními a poděkováními z celého světa. Vypadá to, že i přes to jsem policii dobře nereprezentoval? Vaněk se zastal svých podřízených proti politické zvůli, musel za to nějaký trest čekat, přesto se zachoval čestně,“ řekl Právu Foltýn, který působil i v policejních misích na Balkáně a v Africe.

Tým Delta tvořilo šest policistů začleněných do třicetičlenné elitní jednotky vyjíždějící přímo na volání linky 158. I zbylých pět skupin neslo označení jako Alfa nebo Bravo.

Z týmu Delta slouží u policie už jen dva muži, shodou okolností právě ve Zlínském kraji. Foltýn od policie odešel, Srnský je ve vězení a zbylí dva muži čekají na verdikt soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám