Hlavní obsah

Za vystrčení družky z okna paneláku dostal podmínku

Právo, Petr Marek
Olomouc

K dvaadvacetiměsíční podmínce se zkušební dobou na 3,5 roku a dohledu odsoudil v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě nezaměstnaného 47letého Luďka Horáka. V opilosti po předchozí hádce loni v červnu v Zábřehu na Šumpersku vystrčil svou 42letou družku z okna druhého patra panelového domu a vyhrožoval jí zabitím.

Foto: Petr Marek, Právo

Luděk Horák před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Žena, kterou držel za kotníky, přitom visela hlavou dolů v osmimetrové výšce. Zároveň se Horák musí zdržet požívání alkoholu a jiných návykových látek.

Původně mu hrozilo až 18 let za mřížemi, neboť čelil obžalobě z pokusu vraždy. Soud však jeho počínání kvalifikoval „jen“ jako výtržnictví. „Myslet si můžeme, co chceme. Nepodařilo se však prokázat, že by obžalovaný chtěl své partnerce ublížit. Proto jsme právní kvalifikaci museli změnit,“ vysvětlil předseda senátu Vladimír Hendrych.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala. Horák se naopak práva na odvolání vzdal.

Chytil jsem ji kolem pasu za břicho, přitlačil ji k oknu, ať si provětrá hlavu.
odsouzený

Vše se odehrálo loni 12. června v Zábřehu. Horák ženu nejprve udeřil pěstí a vyhrožoval jí usmrcením. Poté ji natlačil k oknu ve výšce 8,2 metru nad zemí, vystrčil ji ven a držel ji za kotníky. Nešťastnice se držela levou rukou parapetu. Po chvíli ji vytáhl zpět do bytu, to již na něj křičeli sousedé, kteří následně přivolali policii.

Obžalovaný však od počátku však tvrdil, že neměl v úmyslu družce ublížit, natož ji zabít. „Často se hádáme, to ano. Nikdy bych jí však neublížil. Máme spolu dvě děti. Ten den byla opilá, chytil jsem ji kolem pasu za břicho, přitlačil ji k oknu, ať si provětrá hlavu. Nevím, proč sousedé tvrdili něco jiného. Asi se nás chtěli zbavit, kvůli našemu divokému soužití a netušili, že to zajde tak daleko,“ hájil se Horák.

„Za nic nemůže. Viník toho, co se stalo, jsem já,“ tvrdila u soudu jeho družka a v podstatě tak potvrdila partnerovu výpověď.

Já se dneska ožeru. To je dobré, to jsem nečekala.
přítelkyně odsouzeného

Soud však argumenty ani jednoho z nich neakceptoval. „Jejich tvrzení jsou nepravdivá. Jde o naprosté nesmysly. Důkazy to jednoznačně potvrzují. Horák ženu z okna skutečně vystrčil. Kdybychom jim uvěřili, byli bychom tady pro srandu králíkům. Neznamená to však, že by chtěl družce ublížit. To by ji musel z okna pustit. Času měl na to dost,“ konstatoval Hendrych. Horákovo jednání pak označil za „velmi, velmi nebezpečné“.

„Kvalifikovat ho jako výtržnictví ale bylo v podstatě jedinou možností, jak ho potrestat. To s ohledem na to, že v případě jiných právních kvalifikací, a dalo se uvažovat o několika, musí poškozená dát souhlas k stíhání svého druha. Jenže ten nedala,“ dodal předseda senátu.

„Já se dneska ožeru. To je dobré, to jsem nečekala,“ spontánně reagovala na verdikt KS ještě v soudní místnosti Horákova družka. „Jsem strašně šťastná. Už se těším, jak se večer setkáme na ubytovně, kde bydlím,“ dodala později při odchodu ze soudní síně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám