Hlavní obsah

Měl zabít opilého soka, cítí se ale nevinný

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Jsem nevinný, nespáchal jsem to. Nemám ani takovou sílu, abych někoho zabil. Tímto způsobem se od pondělí před Krajským soudem v Ostravě hájí 59letý Alexandr Baláž, který podle obžaloby loni v listopadu fyzicky napadl svého kamaráda, který mu údajně svedl přítelkyni. Muž je obžalován z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozí mu až šestnáct let vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Alexandr Baláž u soudu popřel, že by zavinil smrt svého kamaráda.

Článek

Incident se odehrál v Českém Těšíně v jednom z bytů, obývaném skupinou alkoholiků. Podle státního zástupce Víta Legerského se Alexandr Baláž tak rozzlobil na nájemce bytu, ke kterému v ten den chovala jeho přítelkyně náklonnost, že ho fyzicky napadl.

„Mimo jiné mu do břicha opakovaně dupnul a způsobil mu zranění, jež vedla v řádu několika desítek minut až několika málo hodin ke smrti napadeného,“ tvrdí státní zástupce.

Obžalovaný u soudu nechtěl znovu vypovídat a odkázal na svůj výslech před policejním vyšetřovatelem. Tehdy prohlásil, že se necítí vinen. „Neudělal jsem to, jsem nevinný,“ řekl. Přiznal jedině to, že svého kamaráda při hádce strčil.

„Luboš byl opilý, všem nadával. Já jsem ho oběma rukama odstrčil od sebe, on upadl na křeslo a potom na zem, kde zůstal ležet a pořád nadával. Další kamarád pak na něj skočil a třepal s ním, ať toho nechá. Pak jsem si udělal z matraček pod oknem postel a šel jsem spát,“ řekl.

Probudil ho až silný zápach, protože další z obyvatel bytu se v opilosti pokálel a šel se umýt a převléct. Pak prý znovu usnul.„Když jsem se ráno probudil, Luboš ležel pořád ve stejné poloze na stejném místě. Sáhl jsem mu na ruku a byla úplně studená. Pak jsme zavolali policii,“ řekl Baláž.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechem dalších svědků, pak ho soudce odročí. Jeden z nejdůležitějších svědků je totiž hospitalizován v psychiatrické léčebně a soud bude čekat, až lékaři dají souhlas s jeho výslechem.

Reklama

Výběr článků

Načítám