Hlavní obsah

Irský závodník zemřel při tréninku na okruhu v Havířově

Právo, Pavel Karban

Tragicky skončily sobotní tréninkové jízdy na nedělní motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec. Na Těrlickém okruhu zemřel po nehodě jeden ze soutěžních jezdců, dvaačtyřicetiletý Ir Adrian McFarland. Vnitřním zraněním podlehl po převozu do nemocnice.

Článek

McFarland havaroval na kruhovém objezdu na vrcholu bludovického kopce. „Nebylo to nic vážného, šlo o nešťastnou náhodu,“ uvedl tajemník závodu Aleš Kubiczek. Potvrdil, že k nehodě došlo při odpoledním tréninkové jízdě závodu, který je zařazen do evropského šampionátu IRRC. „Dost těžce se potloukl, měl zlomená žebra a vnitřní zranění. Zpočátku to nevypadalo na nic vážného, normálně komunikoval, stavěl se na nohy. Sanita ho odvezla do havířovské nemocnice, kde se mu však po čase zastavilo srdce a už se ho nepodařilo resuscitovat,“ popsal Kubiczek.

Sobotní smutná událost poznamenala i zahájení nedělního závodu Havířovský zlatý kahanec, jenž se letos jede po osmadvacáté. „Upravili jsme slavnostní zahájení, udělali jsme ho de facto bez ceremoniálu a vystoupení taneční skupiny, uctili jsme McFarlandovu památku minutou tichu a položením kytice na startovním roštu,“ sdělil tajemník závodu s tím, že stájoví kolegové zemřelého motocyklisty a ostatní irští jezdci ze závodu odstoupili. „Uctili jeho památku tím, že odjeli na místo tragédie, kde položili květiny,“ doplnil Kubiczek.

Letošní neštěstí není prvním na Těrlickém okruhu, který u nás patří mezi rychlé přírodní tratě. Doposud na něm při závodech vyhaslo šest lidských životů: čtyři Němci Angličan a Čech Jaroslav Franc. McFarland je sedmou obětí, kterou si okruh vyžádal.

Reklama

Výběr článků

Načítám