Hlavní obsah

Hasiči bojují ve Skašticích s rozsáhlým požárem

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rozsáhlým požárem zastřešené haly - seníku i vedle stojícího velkého stohu bojují od rána hasiči u parkurového závodiště ve Skašticích na Kroměřížsku. Škoda může přesáhnout deset miliónů korun.

Článek

„Požár vypukl v těsné blízkosti parkurového závodiště, kde byla zrovna akce pro veřejnost. Vzhledem k šíření nebezpečného kouře rozhodl velitel zásahu o ukončení akce a všechny osoby byly vykázány do bezpečné vzdálenosti. Nikdo tak nebyl zraněn, a to včetně koní,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Požár vypukl kolem půl deváté ráno. Na místo postupně vyjeli profesionální hasiči z Kroměříže a dobrovolní hasiči z Kroměříže, Chropyně, Břestu, Hulína, Zářičí, Holešova a Bílan.

„Během zásahu se hasiči snažili dostat ze seníku tlakové lahve s plynem, které zde byly uskladněny. Silnější vítr v okolí podporoval hoření jak na venkovním stohu, tak také na materiálu v hale, kde prohořela lehká konstrukce. Hasiči musejí kvůli dýmu pracovat v maskách,“ uvedl mluvčí.

Vodu berou hasiči z rybníka

Dostatek vody k hašení byl podle něj zajištěn z nedalekého rybníka, odkud hasiči čerpají vodu do napojených cisteren. „Celá hala i venkovní stoh jsou nadále prolévány mnoha proudy vody a hasiči se snaží udržet požár pod kontrolou. Uvnitř haly jsou rovněž výrobní stroje na pelety a stroje poháněné plynem z tlakových lahví. Hasiči tlakové nádoby soustavně chladí a snaží se nadále zabránit případnému výbuchu,“ konstatoval Mitáček.

Na místě už podle něj pracuje vyšetřovatel hasičů z Kroměříže. Ten od zástupců majitelů a poškozených společností zjistil, že požár zasáhl asi 30 tun navezené slámy a sena. Dále je značně poškozena samotná hala, a to plášť i konstrukce.

Hasičům se před polednem sice podařilo požár lokalizovat, ale intenzívní práce budou na místě pokračovat zřejmě po celou sobotu. Hasičům na místě pomáhají i dva těžké nakladače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám