Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro bývalého policejního ředitele čtyři roky vězení

Právo, Pavel Smrž
Liberec

K závěru dospělo u Okresního soudu v Liberci hlavní líčení s bývalým ředitelem Policie ČR Miroslavem Dvořákem. Soudce Richard Skýba ukončil v pátek dokazování a přistoupil k závěrečným řečem.

Foto: Pavel Smrž, Právo

Obžalovaný bývalý policejní ředitel Miroslav Dvořák (vpravo).

Článek

V nich navrhl státní zástupce Radim Kadlček pro Dvořáka čtyřletý nepodmíněný trest a zákaz činnosti na deset let, pro další tři obžalované policisty navrhl podmíněné tresty rovněž s několikaletými zákazy činnosti.

Policisté čelili obvinění za braní úplatků, podvod, zneužití pravomoci veřejného činitele a zkreslování údajů o hospodaření. Dvořákovi stále hrozí sazba do osmi let vězení.

„Obžalovaný Dvořák zneužíval svého postavení a jednal jako středověký feudál. Zavedl regionální klientelismus,“ předeslal žalobce Kadlček. Dodal, že je o Dvořákově vině přesvědčený z důkazů v dokumentech, z výpovědí svědků i z legálních odposlechů. Poukázal, že proti Dvořákově autoritářskému stylu vedení neměli další obžalovaní policisté moc šancí, a proto pro ně navrhl podmíněně odložené tresty.

„Dvořák požadoval úplatek 250 tisíc korun za zavedení projektu radary u škol, nařídil stornování dopravního přestupku náměstka hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Martina Seppa (ČSSD), využíval policisty i služební vozy k soukromým pracím na svém domě i v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech na Českolipsku,“ shrnul žalobce.

Verdikt až v říjnu

Dvořák popíral svou vinu od začátku procesu loni v říjnu. „Cítím v tom politický tlak. Příkaz k některým kontrolám vydal osobně tehdejší ministr vnitra Ivan Langer. A to není obvyklé,“ řekl Dvořák ještě mimo jednací síň.

Poukázal, že řadu aktivit, třeba upomínkové plyšové policisty nebo novoroční ohňostroj, financoval ze svých peněz.

„Naši závěrečnou řeč postavím na nedostatcích v právním výkladu a na metodických chybách. Můj klient Dvořák se pak soustředí na metodické rozpory,“ uvedl obhájce. Jejich závěrečná řeč trvala více hodin a soudce proto odročil jednání na 4. října.

Ředitel Miroslav Dvořák působil na okresním policejním ředitelství v Liberci od roku 2003 do roku 2008. Zavedl přísná pravidla a zasadil se o rychlejší zřízení krajské policie v Liberci. V únoru, necelé dva měsíce po velkém soukromém ohňostroji pro policisty, ho zatkla policejní inspekce. Dvořák následně strávil ve vazbě sedmdesát dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám