Hlavní obsah

V Ostravě uštkl chovatele prudce jedovatý had

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Prudce jedovatý křovinář aksamitový uštkl dnes ráno třiačtyřicetiletého chovatele z Ostravy-Přívozu. Had se zakousl muži do ruky, která mu ihned natekla. Muže ošetřili záchranáři, které zavolala chovatelova manželka, po čtvrt na osm ráno.

Foto: Profimedia.cz

Křovinář aksamitový

Článek

„V okamžiku příjezdu lékařky byl muž při vědomí, komunikoval. Křovinář aksamitový je považován za jednoho z nejvíce jedovatých plazů, život postiženého byl proto přímo ohrožen, i když jeho stav se bezprostředně po události jevil jako stabilizovaný,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři muže ošetřili, podali mu léky, napojili ho na kyslík a převezli na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. „Tam se provedla další vyšetření a po konzultaci s toxikologickým centrem v Praze byl pacient letecky transportován do pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN),“ řekl Humpl.

Podle lékaře urgentní příjmu ostravské fakultní nemocnice Jakuba Foldyny se může stav pacienta zhoršit, a proto byl odeslán na specializovanou kliniku.

Dopolední transport chovatele zkomplikovalo počasí, neboť vrtulník nemohl kvůli mlze přistát na heliportu ostravské nemocnice. „Bylo proto nutné přepravit muže sanitním vozidlem na základnu v Ostravě-Zábřehu, odkud mohl vrtulník odstartovat k letu do Prahy,“ dodal mluvčí záchranářů. Do Prahy dorazil vrtulník kolem 13. hodiny.

Náměstkyně pro léčebnou péči VFN v Praze Markéta Hellerová označila mužův zdravotní stav za vážný. „Intoxikace byla potvrzena, pacient je hospitalizován na toxinologickém centru, ihned po příjmu mu byla podána první dávka antiséra. Další dávky mu budeme dávat podle aktuálního stavu,“ popsala s tím, že v tuto chvíli nelze říct, kolik dávek bude uštknutý potřebovat.

„To je individuální, jak pacient zareaguje. U posledního případu, ve kterém šlo o uštknutí mambou, bylo těch dávek poměrně málo. Rozhodnou první hodiny,“ doplnila Hellerová.

Křovinář aksamitový patří do čeledi chřestýšovitých hadů, žije nejvíce ve Střední Americe a severních oblastech Jižní Ameriky. Na svědomí má značný počet úmrtí na hadí uštknutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám