Hlavní obsah

Barták podezíraný z týrání asistentek: Vyšetřování se vyhýbat nebudu

Právo, Josef Koukal

Jsem nevinný, policejnímu vyšetřování se vyhýbat nebudu. To vzkázal v úterý ze své dovolené v Turecku pražský lékař Jaroslav Barták, kterého už pět bývalých asistentek obvinilo z týrání a sexuálního zneužívání.

Foto: Archiv, Právo

Jaroslav Barták

Článek

„Moje dovolená je plánovaná, do republiky se vracím začátkem září,“ řekl Právu s tím, že přesný termín návratu nehodlá publikovat v obavě z návalu novinářů na letišti.

Policie Bartáka zatím z ničeho neobvinila, přestože prý byl už dvakrát vypovídat. Jednou po návratu z Filipín, kde měl v červenci sexuálně napadat 22letou Lucii, a podruhé před odjezdem do Turecka.

„Na policii jsem vypovídal jako svědek,“ uvedl Barták. Kriminalisté přitom prověřují podezření hned z několika trestných činů. Jak včera Právu potvrdila stání zástupkyně Jitka Rybenská, je mezi nimi i znásilnění, za které by mu hrozilo až 10 let vězení.

Kromě toho policisté pracují s podezřením z omezování osobní svobody, sexuálního nátlaku, nebezpečného vyhrožování, vydírání a ublížení na zdraví.

Trestní oznámení na lékaře podle ní podaly čtyři ženy ještě předtím, než byl případ medializovaný v souvislosti s událostmi na Filipínách.

První trestní oznámení dostala policie už loni. Jak vyplynulo z interního šetření, které si nechal zpracovat šéf pražské policie Martin Vondrášek, vyšetřování tehdy neprobíhalo, jak mělo. Podle něho policista, který trestní řízení vedl, neprovedl všechny úkony, které měl, a bude ho za to čekat trest. Hrozí mu snížení platu o 25 procent až na tři měsíce.

Dotčená dívka se prý nemusí obávat, že by její případ zůstal nedořešen. Policie se jím nyní zabývá společně s dalšími údajně poškozenými.

Dodatky smluv prý předal policii

Barták od začátku označuje obvinění za mediální kampaň, kterou proti němu vedou někteří členové Lions Clubu, který v minulosti vedl, ve spolupráci se zpravodajskými službami.

Ženy, z jejichž zneužívání je podezřelý, označil za placené prostitutky, dvě z pěti asistentek si podle něho měly prostitucí vydělávat už v minulosti. Poskytování sexuálních služeb svému šéfovi prý měly upraveno v dodatcích k pracovním smlouvám.

„Dodatky jsem předal policii a ta je má,“ řekl Barták. V dodatcích se prý mělo hovořit přímo o cenách za zvláštní služby.

Barták také tvrdí, že disponuje e-mailovou korespondencí s asistentkou Lucií, která obsahuje i detaily vzájemného ujednání. „Mám asi pět jejích e-mailů, které nejspíš budu muset publikovat, aby to lidi viděli. Za kolik bude souložit, jakou chce antikoncepci,“ sdělil Barták.

Dívky takovou interpretaci už dříve odmítly. Například časopis Týden získal údajný dodatek k pracovní smlouvě s asistentkou Lucií a o sexu či platbách za něj se tam vůbec nehovoří. Je tam pouze napsáno, že dívka bude plnit osobní úkoly nadřízeného 2x týdně a na služebních cestách.

Podle advokáta Josefa Lžičaře by navíc taková smlouva před zákonem těžko obstála.

„Podle mě by byla v rozporu s dobrými mravy. Obcházela by základní lidské právo svobodně se rozhodovat sám o sobě, tedy i o svém sexuálním životě,“ podotkl Lžičař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám