Hlavní obsah

Bezpečnost na Šluknovsku posílí policisté z Prahy

Právo, Aleš Pelikán

Speciální pořádková jednotka z Prahy dorazí v nejbližší době do severních Čech, aby její členové pomohli zklidnit tamní napjatou situaci. Kde přesně budou pražští policisté nasazení, není zatím rozhodnuto.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Policejní posily v podvečer vyrazily do ulic Rumburku.

Článek

Složitou a napjatou situaci na severu Čech, zejména ve Šluknovském výběžku, by měla pomoci řešit speciální pořádková jednotka z Prahy. O přesném určení místa nasazení týmu o 32 policistech se jedná, do oblasti by měl dorazit v nejbližší době. Situace ve Šluknovském výběžku je kvůli zvyšující se kriminalitě a přílivu nepřizpůsobivých zjitřená delší dobu, kvůli nedělnímu útoku 20 Romů na čtyři mladíky byly na pátek svolány dvě demonstrace.

„Na policejním ústředí v Praze bylo rozhodnuto, že se posílí stavy policistů speciální pořádkovou jednotkou. V tuto chvíli se jedná o 32 mužů,“ řekla Právu děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Právě na nedostatečný počet policistů v oblasti poukazují místní starostové a politici, po nedělním útoku požádal policii o posílení rumburský starosta Jaroslav Sykáček.

Obavy z dalších konfliktů

Napětí mezi starousedlíky a Romy ve Šluknovském výběžku a jeho okolí se v poslední době stupňuje. Podle místních do oblasti sestěhovávají realitní kanceláře nepřizpůsobivé z jiných částí Česka.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Policejní posily v podvečer vyrazily do ulic Rumburku.

Po rumburském útoku se objevily obavy z možné odvety místních či nacionalistů. Do největších měst oblasti, Rumburku a Varnsdorfu, byly svolány na páteční odpoledne demonstrace. Pozvánka na rumburskou demonstraci se šíří po Facebooku a internetu, ohlásily se na ni stovky lidí. Pořádá ji anonymní skupina Občanský odpor. Demonstraci ale rumburská radnice asi nepovolí. "Zřejmě ji nepovolíme, ale ještě to není definitivní a musíme to konzultovat s právníkem. Na tomtéž místě je už ohlášené jiné shromáždění, navíc by takový počet lidí zřejmě narušil dopravu," řekla ČTK tajemnice Dagmar Žáková. Místo si za rumburskou ČSSD rezervoval místostarosta Ladislav Pokorný.

Jednu z demonstrací svolává Kavanův falešný asistent

Druhá demonstrace se pravděpodobně uskuteční ve Varnsdorfu, kam ji chce napodruhé svolat Lukáš Kohout z Mladých sociálních demokratů, proslavený především jako falešný asistent poslance Jana Kavana. Podle něj by se jí mohlo účastnit 500 lidí. Na zrušený happening minulý pátek i přesto dorazilo 60 lidí.

Policie se už na akce připravuje, zatím není jasné, v jakém počtu bude přítomna. „Sbíráme informace, které v průběhu týdne vyhodnotíme, a podle toho se operativně zařídíme,“ řekla Trypesová.

Policisté už dva ze tří hlavních strůjců surového nedělního útoku zhruba 20členné skupiny Romů na skupinu mladíků v Rumburku dopadli. Oba už byli obviněni z těžkého ublížení na zdraví s rasovým podtextem, výtržnictví a porušování domovní svobody. Jednomu z obviněných tak hrozí pět až 12 let vězení, druhému pak sazba poloviční, protože je mladistvý. Po třetím z hlavních aktérů bitky – 25letém Kamilu Ceperovi z Rumburka – kriminalisté stále pátrají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám