Hlavní obsah

Čeští detektivové odhalili nigerijský gang, ženy nutil přísahat v rakvi

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté z elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalili nigerijský gang obchodníků s lidmi. Šest jeho členů je podezřelých, že zajistili ilegální příjezd nejméně 25 žen z Nigérie do Česka, kde je nutili k prostituci.

Článek

Již na konci června policisté zadrželi čtyři podezřelé, další dva zatkli jejich kolegové v Itálii. Z této dvojice již byl jeden eskortován do České republiky, na vydání druhého se čeká. V případě odsouzení hrozí všem členům gangu až patnáct let za mřížemi.

Většina žen musela před cestou do Evropy přísahat při rituálu vúdú, že o své cestě, pobytu v Evropě či o organizátorech akce nikdy nepromluví a zaplatí veškeré náklady. Při obřadech musely údajně v řadě případů pít vlastní krev, nebo přísahat v rakvi v márnici na smrt své rodiny.

Strach z pomsty bohů

„Zadržení tak mohli při své činnosti zneužívat fanatický strach obětí ze msty bohů. Vzhledem k zemi jejich původu, kde náboženství má velmi silný vliv na veškeré dění, to není žádným překvapením,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Skupinu tvoří tři muži a tři ženy ve věku od 25 do 44 let, s ženami obchodovali nejméně od roku 2009. Skupinu podle detektivů řídila 37letá Nigerijka, která ale dlouhodobě žije v Česku.

Lepší budoucnost se změnila v noční můru

Gang nabízel mladým Nigerijkám ve věku od 18 do 25 let lepší budoucnost v Evropě. Ženám slibovali zařízení dokumentů a práci v pohostinství nebo kadeřnictví. Ženy vždy ubezpečili, že jako prostitutky působit nebudou.

"Po příjezdu čekala ženy krutá realita. Jejich dobrodinci vyložili karty na stůl - dohodnutá práce není a vy nám tak musíte zaplatit to, co jsme do vás investovali. Nemalý dluh měl představovat náklady spojené s cestou, zajištění dokladů, stravy apod.," popsal Pavel Hanták.

Vymyšlený dluh splácely prostitucí

Dluh byl stanoven na 50 tisíc eur (asi 1,22 miliónu korun) a podezřelí požadovali okamžité splacení. Protože takovou sumu ženy neměly, obvinění jim prý odebrali doklady, rozvezli je do nočních klubů v Česku a nutili je k poskytování sexuálních služeb za pomocí fyzického násilí i psychického nátlaku.

"Aby skupina maskovala trestnou činnost, vozili její členové ženy do azylových středisek, aby se tam zaregistrovaly a zažádaly o azyl za účelem legalizace pobytu v ČR, doplnil Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám