Hlavní obsah

Podnikatel chtěl vrátit dluh 3,5 miliónu, přišel ale o 40 miliónů

Právo, Aleš Fuksa
Valašské Meziříčí

Čtyřicet miliónů korun vložil do nevydařeného vymáhání nedobytných dluhů ve výši tří a půl miliónů podnikatel z Valašského Meziříčí. Svým neuváženým krokem, kdy naletěl několika podvodníkům, tak svoji firmu poslal téměř do likvidace.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Musel prodat veškerý majetek společnosti a nyní jeho firma přežívá jen díky strojům, které má půjčené.

Výpovědi podvedeného podnikatele zprvu nechtěli uvěřit ani samotní kriminalisté. „Zní to jako neuvěřitelná pohádka,“ přiznal začátkem týdne šéf hospodářské kriminálky zlínského krajského ředitelství policie František Urbánek. Jeho příběh se ale vyjevil jako pravdivý.

Důvěřivého podnikatele podvodníci telefonicky kontaktovali začátkem roku 2010. Volající se mu představil pod smyšlenou identitou jako Pokorný z Náchoda. Zeptal se ho, jaké má jeho firma nevymahatelné pohledávky s tím, že mu pomůže peníze získat zpět. Podnikatel přiznal, že mu firmy dluží 3,5 miliónu.

„Zanedlouho přijeli na Valašsko dva lidé, kteří se představili jako dva zástupci Pokorného. Požadovali peníze na ‚provozní náklady‘ spojené s vymáháním pohledávek. Podnikatel jim vyplatil půjčku 263 tisíc korun,“ sdělil Urbánek. Touto schůzkou se rozjel nevídaný kolotoč, ze kterého se poškozenému nepodařilo zavčas vystoupit.

Potřebujeme peníze, náš společník zemřel

V loňském březnu podvodníci muže znovu oslovili s tím, že Pokorný je v rámci vymáhání dluhů ve vazbě a chtějí peníze na obhájce a další náklady spojené s jeho propuštěním. Touto historkou z podnikatele získali dalších devět a půl miliónu. Další šok čekal majitele meziříčské firmy v létě, kdy mu povedená dvojice mužů sdělila, že Pokorný ve vazbě zemřel a oni potřebují prostředky, aby se dostali k jeho účtům, na nichž mělo být šedesát miliónů korun. Podnikateli dokonce zavolala údajná manželka Pokorného. Poškozený tak podvodníkům vyplatil dalších šest miliónů. Za půl roku tedy téměř šestnáct miliónů.

I když se poté dvojice podezřelých podvodníků dostala za jiné delikty za mříže, lapálie meziříčskému podnikateli, kterého osudný telefonát smyšleného Pokorného stál do té doby patnáct miliónů, neskončily.

V srpnu 2010 se na něj napojila místo náchodské ostravská „buňka“ zkušených recidivistů, která rovněž vystupovala pod jinou identitou. Milan Telvak hrál údajného společníka Pokorného a Josef Škop domnělého ředitele pobočky banky ČSOB. „Muži požadovali další peníze pro urychlení dědického řízení po Pokorném. Pro účely zpřístupnění jeho účtu z poškozeného formou čtyřiadvaceti půjček dostali během dvou měsíců přes 26 milionů korun,“ pokračoval Urbánek. Poškozený tak dál vyplácel finance v domnění, že se všech peněz dočká.

Nejen míra trpělivosti, ale především podnikatelův účet se v březnu 2011 smrskl natolik, že v minulých týdnech přišel případ podvodu nahlásit na policii.

Jsou přesvědčiví

Údajné pachatele se kriminalistům podařilo dopadnout minulý pátek. Ještě pár hodin před zadržením v Ostravě a Karviné volali poškozenému s tím, že veškeré své peníze bude mít za určitých podmínek na svém účtu nejpozději toto pondělí. Nestalo se tak ale. „Dvojice mužů, kteří vystupovali pod smyšlenými jmény Škop a Telvak, je od víkendu ve věznici, kde si odpykává tresty za jiné skutky. Nově jsme je obvinili z podvodu, za který jim v případě uznání viny hrozí až deset let vězení,“ poznamenal Urbánek.

Kriminalisté podle něj nyní nadále prověřují náchodskou „buňku“. Hledají i další poškozené z celého Česka, zatím se mimo podnikatele ze Vsetínska přihlásili dva.

I když se to z fotografií nejeví, dvojice podvodníků vypadala velmi přesvědčivě. K jednání jezdili v luxusních automobilech a oblékali se do drahých obleků. Kde nakonec skončilo podnikatelových čtyřicet miliónů, kriminalisté nevědí. Část peněz prý obvinění prohráli v automatech a prohýřili při nočním životě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám