Hlavní obsah

Svědci se před soudem shodli, že útočníkem byl hokejista Duda

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Výslechem svědků pokračovalo v pondělí odpoledne u karlovarského okresního soudu líčení s bývalým hokejovým reprezentantem Radkem Dudou, který je obžalovaný z trestného činu výtržnictví, za což mu hrozí až dva roky vězení.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Napadený důchodce Josef Havlíček.

Článek

Toho se měl současný hokejista Plzně podle obžaloby dopustit tím, že pěstmi napadl 25. ledna na přechodu pro chodce u kruhové křižovatky na nábřeží Osvobození v Karlových Varech 63letého penzistu.

Všichni čtyři svědci se v pondělí shodli na tom, že útočníkem při incidentu byl Duda. „Vyběhl z auta a řval na důchodce ,ty debile',“ vypověděla jedna ze svědkyň, která se chystala silnici přejít z druhé strany.

Skoro ho zajel. Jen těsně ho minul. Muž na přechodu jen stačil do projíždějícího černého BMW plácnout otevřenou rukou.
svědek

„Přitom měl už od auta napřaženou ruku a chodce napadl pěstmi do hlavy a horní části těla. Určitě jsem viděla první ránu, kterou ho napadl,“ pokračovala. „Bylo to hrozné, když nedal na přechodu důchodci přednost a navíc za přechodem zastavil a napadl jej. Pohoršilo mne to,“ dodala.

„To napadení bylo dost brutální,“ komentoval svědek Jaroslav V., který stál v autě před přechodem naproti projíždějícímu Dudovi. „Nasadil mu odhadem osm devět ran pěstí. Byly to takové krátké, rychlé rány bez velkého rozmáchnutí. Měl jsem z toho děsný pocit,“ popisoval svědek, podle kterého byl důchodce zhruba v polovině přechodu, když se na něj vřítil z kruhové křižovatky Duda.

„Skoro ho zajel. Jen těsně ho minul. Muž na přechodu jen stačil do projíždějícího černého BMW plácnout otevřenou rukou někam do jeho horní části. Žádnou krev jsem po incidentu na napadeném muži neviděl, ale určitě byl nateklý z těch ran a v šoku, protože mlčky odcházel od nehody jen v tričku. Vůbec nereagoval, když jsme mu nabízeli pomoc,“ konstatoval Jaroslav V.

Další ze svědků Radek P., který stál rovněž na přechodu ve vozidle a čekal, až důchodce projde, potvrdil, že útočníkem byl Duda. Přitom ale spíše než rány pěstí popisoval vzájemné přetahování.

Vypověděli, že dostal nejméně deset ran, ale to nekoresponduje se zdravotním stavem poškozeného.
obhájce

„Chodec byl v předklonu a řidič mu stahoval přes hlavu bundu. Navzájem se přitom drželi. Neuvědomuji si ale, že by tam padaly nějaké rány,“ popisoval. „Vystoupil jsem z auta a řekl jsem mu, že nemá tlouct chodce a nechat ho na pokoji. Když řidič odcházel, tak to vysvětloval tím, že mu chodec neměl tlouct do auta,“ dodal svědek Radek P.

Z okna kanceláře hned za přechodem pro chodce pozoroval incident další svědek. „Řidič se rozeběhl k chodci, něco křičel, chytil ho za bundu a pak do něj začal bušit. Určitě mu nadělil více než dvě rány,“ dodal svědek, podle kterého se napadený dokonce sesunul k zemi.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Napadený důchodce Josef Havlíček (vpravo) v pondělí u karlovarského okresního soudu.

Tentokrát se soudního líčení osobně neúčastnil Duda, ale pouze jeho advokát Petr Hubený, podle kterého výpověď poškozeného a svědků nekoresponduje se zdravotním stavem důchodce po incidentu.

„Vypověděli, že dostal nejméně deset ran, ale to nekoresponduje se zdravotním stavem poškozeného. Proto jsme nechali vypracovat zdravotní posudek z oborů stomatologie, obličejové chirurgie a traumatologie, který dává za pravdu obžalovanému,“ uvedl Hubený. Soudkyně Kateřina Sedláčková si chce nyní znalecký posudek přečíst a pak rozhodne, jestli bude v případu vyslechnut i tento soudní znalec.

Podle Sedláčkové byl Duda už mezitím uznán vinným za přestupek v bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, když mu karlovarský magistrát uložil pokutu tři tisíce korun a jeden tisíc korun poplatek na náklady řízení za to, že důchodci na přechodu nedal jako řidič přednost. Duda neuspěl ani při odvolání na Krajském úřadu v Karlových Varech, který verdikt karlovarského magistrátu potvrdil.

Dudův obhájce ale proti tomu podal žalobu ke správnímu soudu v Praze. „Podali jsme žalobu na zrušení rozhodnutí správního orgánu, protože se domníváme, že k přestupku nedošlo,“ vysvětlil Hubený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám