Hlavní obsah

Lessy prověřuje, zda policie v kauze lékaře Bartáka nebyla laxní

Praha

Policejní prezident Petr Lessy nařídil vnitřní kontrolu práce policistů na všech oznámeních týkajících se kauzy lékaře Jaroslava Bartáka, uvedla Česká televize. Několik žen ho obvinilo ze sexuálního násilí, ale policie Bartáka nikdy nezadržela.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Jaroslav Barták na snímku s tehdejším premiérem Milošem Zemanem v roce 1998.

Článek

Šéf Polikliniky Modřany Jaroslav Barták tvrdí, že dívky mu měly poskytovat osobní služby a podepsal s nimi na to smlouvu. Během rozhovoru používal na adresu dívek nevybíravé termíny.

Barták tvrdí, že šlo o dodatek, který s dívkami uzavíral u notáře. "Tam bylo napsáno, že slečna Lucie bude svému šéfovi poskytovat osobní služby dvakrát týdně v ČR a denně, pokud budou v zahraničí. Za to měla dostávat 32 000 korun," řekl Barták.

Fakturace za osobní služby

O jiné dívce prohlásil, že byla poctivá, protože měla živnostenský list. „Ta slečna předtím to měla v rámci živnostenského listu, protože byla poctivá horizontální pracovnice, tak si to fakturovala,“ řekl Barták.

Kauza se rozvířila poté, co Mf Dnes vypátrala právě dívku Lucii, která dělala Bartákovi asistentku. Na cestě na Filipínách ji fyzicky napadal. Pomoci jí musel tamní velvyslanec a také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Dívka přijela s podlitinami a říká, že jí je způsobil právě Barták. Ten tvrdí, že jí je udělal její přítel, když se dozvěděl, jaké v zaměstnání poskytuje služby.

Barták se také pokoušel vysvětlit, jak probíhal pobyt na Filipínách. Podle Lucie jí pomáhal právě český velvyslanec Josef Rychtar, který jí pomohl dostat se zpět do ČR a dívku ubytoval ve své rezidenci, protože se k ní Barták nechoval hezky. Barták ale tvrdí, že Rychtar se do Lucie zakoukal a "unesl" mu ji na ambasádu.

Ozvaly se další dívky

"Tak jsem mu telefonoval, že se jedná o únos. Že budu muset volat na ministerstvo zahraničí do Prahy, aby mi ji vrátil, tak mi ji ráno opět přivedl,“ řekl Barták v rozhovoru pro Českou televizi.

„Věřím, že mě kriminální policie očistí,“ řekl Barták. Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček ale ČT řekl, že policie se Bartákovou verzí nezabývá a prošetřuje oznámení jeho bývalých asistentek. Poté, co byl zveřejněn případ Lucie, ozvaly se další dívky, ke kterým se Barták choval podobně. Dříve se bály, protože jim vyhrožoval kontakty s vlivnými osobnostmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám