Hlavní obsah

Mladý pár zachránil život topící se ženě

Novinky, Petr Nový
Praha

Tonoucí ženu vytáhl ve čtvrtek odpoledne z rybníka v pražských Dolních Počernicích pár mladých lidí. Za asistence dispečerky záchranné služby pak ženu oživovali do příjezdu záchranářů, čímž jí zachránili život.

Článek

Několik minut před 14. hodinou převzala dispečerka operačního střediska pražské záchranné služby tísňové volání o pomoc ženě po tonutí v rybníce v Dolních Počernicích. Na místo byly ihned vyslány pozemní složky a záchranářský vrtulník.

Svědkem dramatické události byl pár mladých lidí, který pohotově a ochotně starší ženu vytáhl na břeh, zavolal na linku 155 a dle telefonických pokynů dispečerky prováděl laickou srdeční masáž až do příjezdu záchranářů.

„Ti navázali poskytnutím odborné přednemocniční péče, vitální funkce pacientky se podařilo obnovit a následně byla letecky dopravena do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Zástava oběhu patří mezi nejvážnější stavy, se kterými se záchranáři setkávají. Podmínkou úspěšného „oživení“ pacienta je řetězec činností, které na sebe ideálně navazují: laická pomoc – rychlá a kvalitní práce záchranářů – následná odborná péče zdravotnického zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám